La marxa de protesta "Encerclem el Congrés" ha acabat cap a les 21 hores a la Puerta del Sol de Madrid. La protesta ha transcorregut sense incidents. Només un grup reduït de persones ha escridassat i ha tirat algun objecte no contundent a la regidora de C's, Begoña Villacís, quan sortia del Congrés.

 

Guerra de xifres

La delegació del govern espanyol xifra en 6.000 els assistents, mentre el ministre de l'Interior parla de 3.000 i els convocants de 150.000. 

Els manifestants que han secundat la protesta contra la "màfia colpista" han rebut amb esbroncades i càntics de "sí es pot" la investidura com a president del govern de Mariano Rajoy, una notícia que s'ha conegut passades les 20.15 hores, quan el gruix dels manifestants es trobava ja a la Puerta del Sol on s'ha diluït sense incidents la concentració.

Ha estat una manifestació on la majoria de càntics s'han dirigit contra el PP i contra els "traïdors" del PSOE, especialment contra l'expresident Felipe González i la líder dels socialistes andalusos, Susana Díaz. També han estat habituals les esbroncades a la policia -amb un moment de mínima tensió a la confluència dels carrers Alcalá i Cedeceros-- i un mar de cartells amb el 'NO' majúscul "a la màfia colpista".

"Que no ens representen" o "la veu del poble no és il·legal" han estat les consignes més corejades. També s'han vist cartells com "el PP enganya, roba i emmordassa".

A les 18.15 hores, s'han sumat des d'un lateral del passeig del Prado diversos grups de centenars de persones, la majoria amb banderes del Partit Comunista d'Espanya, encara que les més vistes a la manifestació han estat la d'Esquerra Castellana -grup integrat en Podem i un dels convocants de la protesta- i l'ensenya tricolor de la II República.

Garzón, Mayoral i Monedero

Minuts abans que comencés la segona votació que ha proclamat Rajoy president, el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, el diputat de Podemos, Rafael Mayoral, i un dels fundadors de Podemos, Juan Carlos Monedero, han saludat els manifestants breument.

Punxa la Puerta del Sol 

La majoria dels càntics d'aquest dissabte es vénen sentint des que en 2011 es va celebrar la multitudinària manifestació del Moviment 15M que va tenir el seu epicentre de la madrilenya Puerta del Sol, un lloc emblemàtic que, en aquesta ocasió, ha quedat lluny d'omplir-se. El gruix dels manifestants s'ha concentrat a la meitat d'una plaça que, malgrat els nombrosos turistes i joves vestits per celebrar Halloween, no s'ha arribat a omplir.

La capçalera amb el lema "Davant el cop de la màfia, democràcia. No a la investidura il·legítima" ha entrat en Sol cap a les 19.30 hores. Un grup amb guitarres i violins i, després, un tamborinada han posat el punt musical a una jornada reivindicativa on també s'han escoltat alguns insults gruixuts i càntics minoritaris.

Passades les 21.00 hores la calma regnava a la Puerta del Sol.