Els acusats per protestar i intentar aturar el desnonament del Bloc Llavors de Barcelona l'any 2021 han anunciat aquest dilluns que no declararan davant del jutge que instrueix la causa, i han assegurat que iniciaran una "causa política" contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i contra el Govern, ja que consideren que són els responsables d'aquests fets. Ho han explicat en roda de premsa des del Parlament acompanyats de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha lamentat que sigui "una de les moltes causes repressives" que hi ha contra activistes.

Al Bloc Llavors, situat al barri del Poble-sec, hi vivien sis famílies des l'any 2017, i va ser desallotjat el maig de 2021 després de cinc intents de desnonament. Després de la resistència dels activistes, el febrer d'aquest any els Mossos van detenir a quatre persones, a les quals acusen de desordres públics per participar en la protesta, en la qual van llençar pintura contra agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. De fet, després es va conèixer que la investigació l'ha portat la Comissaria General d'Informació, una unitat que s'encarrega d'investigar l'extremisme violent relacionat amb organitzacions polítiques d'àmbit interior: grupuscles d'extrema dreta o extrema esquerra de caràcter violent.

Després d'aquestes quatre detencions, la causa s'ha ampliat a 18 persones més que entre divendres i aquest dilluns han estat citades a declarar, ha explicat l'advocada d'Alerta Solidària Eva Pous: "Aquestes 18 persones han decidit plantar a la injustícia espanyola i dir que no pensen anar a declarar i pensen plantar cara a aquest sistema repressiu", ha sostingut. També ha criticat que la Generalitat utilitzi "fitxers de tipus polític i ideològic" i tècniques del 'deep state' per perseguir per motiu d'ideologia els activistes pel dret a l'habitatge, i ha demanat el cessament del cas.

"Passem a l'ofensiva"

En la roda de premsa un dels encausats, Axel, ha responsabilitzat Aragonès del desnonament -que es va produir el primer dia del seu mandat- i ha dit que seguiran actuant per aturar desallotjaments: "Passem a l'ofensiva. Som nosaltres qui acusem el president de la Generalitat i al Govern d'obrir una causa política contra les treballadores d'aquest país", ha criticat, i ha assegurat que "el servilisme a les empreses i a l'Estat de Pere Aragonès no atura d'augmentar", com també augmenta la misèria a la qual estan condemnats els treballadors del país amb la pujada de preu de l'habitatge.

El portaveu de la Comissió Jurídica del Congrés d'Habitatge, Max Carbonell, ha sostingut que existeix una macrocausa contra els activistes, ja que segons ha detallat, en els últims anys més de 40 han estat detinguts, i s'han rebut multes que sumen més de 300.000 euros en aplicació de la Llei Mordassa.