El portaveu d'En Marea, Luís Villares, ha deixat clar que el partit instrumental considera que el "consens" de la societat catalana a favor del referèndum ha de ser "atès" i ha assegurat que aquesta postura és compartida amb els seus "socis i aliats estratègics" en el Grup Confederal Units Podem-EnComúPodem-En Marea.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la Xunta de Portaveu del Parlament gallec, Villares ha reconegut que preferiria que aquesta consulta "es fes de forma pactada amb l'Estat". Amb tot, davant la "impossibilitat que això es produeixi a causa del tancament del Govern de Mariano Rajoy", s'ha mostrat a favor de la consulta convocada pel president català, Carles Puigdemont, per a l'1 d'octubre.

"Tant les exigències derivades de la plurinacionalitat com les derivades del caràcter democràtic de l'Estat haurien de generar per si soles la inèrcia de no intentar demonitzar aquestes consultes, sinó d'afavorir-les", ha manifestat l'exmagistrat del Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG).

En aquest sentit, ha assegurat que "existeix un ampli consens social" a Catalunya, "superior al 80%", a favor d'"opinar sobre la seva forma d'organització política i el seu encaix dins de l'Estat espanyol". "Creiem que aquest consens ha de ser atès", ha manifestat Villares, que se suma d'aquesta manera a la postura dels Anticapitalistes de Podemos, que es van desmarcar de l'oficial de la direcció morada, que rebutjava, encara que de forma ambigua, el full de ruta de Puigdemont.

I és que Villares ha assegurat "no entendre" quina por pot haver a "preguntar-li a la gent el que pensa". Per això, ha considerat "d'acord amb aquesta concepció que En Marea comparteix amb els seus socis i aliats estratègics del Grup Confederal" que la "institucionalitat catalana organitzi un referèndum".

"El dret a opinar sobre les formes d'organitzar políticament les societats és una exigència que supera el propi caràcter nacional i que té a veure amb les conviccions democràtiques, que porten al fet que nosaltres puguem afavorir i, per descomptat, celebrar que es produeixin consultes per preguntar la seva opinió a la gent", ha apuntat.