El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, considera que els resultats del 20D posen de manifest que hi ha una majoria clara a Catalunya i una part important d'Espanya a favor del dret a decidir. Per això emplaça el PSC que decideixi "si vol ser el partit dels socialistes de Catalunya" o "el partit socialista de Susana Díaz".

Domènech ha recordat que "no fa tant, de fet fa molt poc temps", el PSC de Pere Navarro defensava una consulta legal i acordada i ha instat aquest partit que torni al "catalanisme d'esquerres" i al "sobiranisme històric" i que defensi el referèndum a Catalunya.

Converses amb tots

Domènech també ha demanat a Francesc Homs que la seva formació no es limiti a mirar els toros des de la barrera i defensi activament el dret a decidir.

A més, ha explicat que vol tenir una reunió després de Cap d'Any amb la resta de forces polítiques catalanes –incloent-hi el PSC–. Domènech vol preguntar a Esquerra Republicana quina és la seva posició pel que fa a un referèndum acordat i també per què ha fet d'En Comú Podem la diana de la seva campanya a les generals.

Sobre la possibilitat de reeditar la confluència amb la CUP en unes eventuals eleccions al març, Domènech ha assegurat que no ha tingut cap conversa amb aquell partit. "De moment són converses a nivell intern que ha de resoldre la CUP", ha assegurat. També ha negat haver tingut converses d'aquest tipus amb Esquerra.

El PSC es parapeta

El primer secretari del PSC, però, no fa mostres de voler desmarcar-se dels barons del PSOE, que han lligat Pedro Sánchez de peus i mans per negociar amb Podemos, oposant-se frontalment a consultar els catalans sobre la independència. En declaracions abans d'entrar al comitè federal del PSOE de dilluns, Miquel Iceta va reiterar la seva postura contrària al referèndum.

Pel que fa a Carme Chacón, cap de llista del PSC a les generals, va protagonitzar cèlebres discrepàncies amb Pere Navarro precisament per la seva oposició que l'aleshores líder dels socialistes catalans assistís a la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i ell li digués que no podria aspirar a ser secretària general del PSOE si no defensava una consulta legal i acordada.

Fotografia de portada: En Comú Podem