En unes eleccions marcades pels alts i baixos en la majoria de partits, En Común Podem ha aconseguit mantenir els 8 diputats que va obtenir als comicis del 2017, un resultat menor del desitjat, ja que l'aspiració era apropar-se als 11 del 2015, però vist com un mal menor, sobretot perquè l'objectiu dels comuns, el de convèncer al PSC i a ERC de formar un tripartit d'esquerres, una opció que ambdós partits han negat per activa i per passiva durant tota la campanya electoral, continua sent matemàticament possible. El PSC, sent la força més votada, li allargarà la mà a En Comú Podem per a la votació de la investidura, repetint la fórmula existent al Govern espanyol, una suma insuficient sense l'entrada a l'equació d'ERC. "No volem investidures fake, ha afirmat Albiach, demanant d'aquesta manera que Salvador Illa accepti negociar amb Aragonès.

Jéssica Albiach votant eleccions 14-F / ACN

Jéssica Albiach, candidata d'En Comú Podem, votant al seu col·legi electoral / ACN

A més, a En Comú Podem es congratulen d'haver superat amb nota el denominat efecte Illa, ja que un dels transvasaments de vots més evident d'aquesta teoria, el dels votants dels comuns cap als socialistes, sembla haver estat bastant residual, deixant per a Ciutadans el dubtós privilegi de patir un enfonsament per la fuga de vots cap al partit socialista.

Al partit d'Albiach, a més, també temien que l'electorat es polaritzés, fent-los perdre força. Per això, encara que és cert que han baixat en percentatge de vots, repetir els 8 diputats és considerat un resultat positiu, sobretot perquè encadenaven dos comicis perdent suports.

Candidata comuns Jéssica Albiach, sedi carrer marina eleccions escrutini 14-f

Jéssica Albiach, arribant a la seu electoral d'En Comú Podem / Europa Press

Gran part dels votants d'En Comú Podem segueix concentrat a la demarcació de Barcelona

Per demarcacions, En Comú Podem ha repetit els mateixos resultats del 2017, amb gran part de la seva massa electoral concentrada a la demarcació de Barcelona, on han aconseguit 7 dels seus 8 diputats. El 8è l'han aconseguit a Tarragona, mentre que els comuns s'han tornat a quedar a zero a Girona i a Lleida.

En percentatge de vots, els comuns han baixat a les 4 demarcacions, amb un -0,6% a Barcelona com a descens més notable, i amb una pèrdua total de més de 100.000 vots.

 

 

Imatge principal: Jéssica Albiach, analitzant els resultats obtinguts per En Comú Podem / Europa Press