Paraules d’amor al cor de Girona. Els comuns s’han refermat en la seva aposta pel referèndum, conscients del potencial votant de la capital catalana del sobiranisme. Xavier Domènech s’ha mostrat contundent en afirmar que “En Comú és la casa de tots aquells catalans que volen construir el dret a decidir de Catalunya. No ens equivoquem, som els que ho estem lluitant i fent possible”.

Com ja fan des del començament de la campanya, tant Domènech com just abans l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han vinculat aquesta “conquesta” a fer fora de la Moncloa Mariano Rajoy, un missatge que esdevé més troncal a mesura que un s’acosta als actes de l’àrea metropolitana. L’escenari del referèndum, ha assegurat, “el PP l’ha negat”, i ha reivindicat que “serà derrotat per les aliances que els catalans hem establert amb la resta de pobles germans de l’Estat”.

Qui no és aliada, clarament, és la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, que fa tres dies va clamar contra “els privilegis de Colau”, que diu que “no es pagaran amb els vots dels andalusos”. Recordant aquestes paraules, Domènech ha alçat el to: “Aquesta terra està ferida. De quins privilegis podem parlar en un país en què el 30% infants viuen sota llindar pobresa? Un país on un 11% viuen en pobresa severa?”. No hi ha possibilitat de govern del canvi i progressista a l’Estat, girat d’esquena a Catalunya. Només amb Catalunya es construeix el canvi”, ha afegit.

“Més a prop que mai”

Els catalans seran clau per al “canvi”. És el missatge que repeteix Colau durant tota la campanya electoral. Aquest dilluns ha demanat que la gent ho “estengui” allà on vagi i es mogui. Per l’alcaldessa de Barcelona, i en sintonia amb el discurs del cap de llista, “Catalunya pot fer doblement història: fer fora el PP i conquerir el dret a decidir”. Ara, ha dit, “estem més a prop que mai del referèndum”.

Però ha anat més enllà. Sobre infraestructures, la líder de BComú ha criticat que “tenen els nostres diners segrestats i no hi ha manera que inverteixin en Rodalies”. En aquest sentit ha carregat contra els populars per haver donat Catalunya “per perduda” i haver-li donat “l’esquena”. En qualsevol cas, i després de la polèmica pel corredor del Mediterrani, ha afirmat que el faran, per “desenvolupar el nostre territori”.