Possibilitats molt minses. Tot i que un eventual “govern del canvi” és possible aritmèticament, el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha pràcticament descartat aquesta opció, que dependria de com “reaccionen” PNB i forces sobiranistes. “Si és possible hi serem”, ha reblat, però ha admès que sinó “ens pertocarà fer oposició per construir el canvi”.

El torn ara és de PP i PSOE. La sensació que ha generat la intervenció del confluent és que una gran coalició és qüestió de setmanes i que unes terceres eleccions són un escenari que no es poden permetre, i pel qual rebran moltes “pressions”. Si bé han volgut deixar clar que per ells no serà “mai, mai” que els populars tornin a La Moncloa, han augurat que els de Pedro Sánchez puguin permetre-ho, encara que “no correspondria amb el que volen els seus votants”.

Al sí d’Unidos Podemos i confluència és moment de “reflexió col·lectiva”, per veure “què ha pogut passar”. “Esperàvem molt i molt més”, ha asseverat Domènech, reivindicant que “la nostra aposta de relació fraterna és una aposta estratègica, de futur, per un espai polític plural que és tercera força de l’Estat i que volem guanyador”.  Entre d’altres ha enumerat alguns dels factors que entén que han influït en el vot, com ara bé l’efecte de vot útil amb Ciutadans, el discurs de la por o el Brèxit”.

En qualsevol cas,  volen ser “incidents”. “Aquests vots i victòria a Catalunya tindrà un gran valor en una legislatura que es preveu que el Congrés tindrà molt de joc, i tenint en compte que haurà de primer el pacte per sobre de la imposició”, ha assenyalat. Ara bé, amb la boca petita, Domènech també ha admès que el referèndum, aquesta legislatura, queda gairebé enterrat. “El referèndum és un compromís de formació de govern, però també és evident que el resultat que ha sortit ara i com s’ha anat definint el PSOE...”, ha deixat anar.

Catalunya, al punt de mira

Des del carrer Castillejos, seu d’En Comú, haver mantingut la primera posició a Catalunya ho valoren “molt positivament”. Es tracta, han explicat, d’una revalidació d’un resultat, el del 20-D, que demostra que hi ha “un nou espai polític de l’esquerra del sobiranisme amb vocació de majories” i que “es pot convertir en alternativa de país”.

En línia amb el discurs que van abanderar tant ell com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la recta final de l’escrutini, el focus ja està posat en uns eventuals comicis a Catalunya. La victòria amarga, que no els permet construir l’alternativa estatal que volien, però la majoria que sí que han detectat aquí, els ha fet reorientar el missatge cap a atacar CDC, que va conservar els seus vuit escons.

“Tot sembla haver canviat, però segueixen prioritzant-se les escoles que segreguen per sexe, es vota conjuntament amb el PP”, ha dit en referència als convergents i la seva influència dins del Govern. “Aquest país mereix ja la construcció d’una alternativa real, des de baix, solidificada arreu”, ha anunciat Domènech, apel·lant a la creació del nou espai polític d’esquerres presentat per Colau el gener i les negociacions del qual estan previstes que comencin el mes de setembre.

El full de ruta està “suspès” i no saben “perquè”. Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés que es sotmetria a una qüestió de confiança al setembre, els comuns no saben si és per renegociar-lo o per aprovar els pressupostos de 2017. En aquest sentit ha evitat sumar-s’hi.