Cada dia que passa, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, veu més llunyana la possibilitat de ser president del Govern espanyol. Aquest dissabte ha estat Xavier Domènech, líder d’En Comú Podem, qui ha descartat per enèsima vegada donar una abstenció a Sánchez que el permeti governar en solitari. “Seria una irresponsabilitat”, ha clamat.

Aquest cop, però, és un ‘no’ difícil de pair. Després que el socialista fracassés en el seu primer ple d’investidura, el calendari es va escurçant, i les paraules de Domènech treuen esperances a la trobada que hi ha d’haver entre Sánchez i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, prevista pel proper 30 de març. “Haurien d’admetre que el pacte amb C’s s’ha demostrat fracassat”, ha reivindicat.

A tot això tampoc hi ajuda la crisi interna del partit, que només fa una setmana va acabar amb la fulminació del número 3 i responsable d’Organització del partit, Sergio Pascual. Pascual era proper a Íñigo Errejón, proper a la tesi que s’hauria d’investir Pedro Sánchez.

Repta a Díaz

Que des de les files socialistes es neguin a trencar el seu acord amb els d’Albert Rivera és per Domènech un símptoma que “algú ha decidit que el PSOE no pot anar més enllà”, en referència a la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz.

Per això, el podemista li ha llançat un repte: si és ella qui ha posat aquestes línies vermelles, que sigui qui assumeixi el lideratge del PSOE i “preferiblement” qui s’enfronti electoralment a Podemos a les generals.