encomugrahn

El candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha comparegut aquest matí escortat dels 11 diputats que l'acompanyaran a Madrid per valorar la victòria de la seva formació a Catalunya en les espanyoles. Tres missatges clau: "vuit milions de persones han votat a favor del dret a decidir"; "s'obren temps constituents" i "el que representa Convergència ha quedat quarta força política". ECP es prepara per intentar gestionar a Espanya, i a Catalunya, la bandera del referèndum i teixir les aliances que li permeti la realitat política dels propers mesos.

"El 80% dels catalans són sobiranistes. Intentar construir un sobiranisme excloent està condemnat al fracàs", ha assenyalat Domènech que ha advertit que no afluixarà amb el referèndum. Així, la confluència catalana auspiciada per l'alcaldessa Ada Colau posa al mateix nivell d'importància per assolir un acord la retirada del 135 de la Constitució, que imposa el pagament del deute abans que les polítiques socials; el blindatge constitucional dels drets socials, i el referèndum sobiranista a Catalunya.

Plurinacionalitat de l'Estat

Tres punts que els confluents posen com a condició per poder bastir un govern a l'Estat. Una estratègia de negociació per gestionar els 8 milions de suport al dret a decidir que han recollit a tot l'Estat. Un caramel que els confluents volen administrar per tal que no s'enganxi a la gola a les primeres de canvi, i més després del discurs contundent d'ahir de Pablo Iglesias defensant la plurinacionalitat de l'Estat.

Patacada de C's i CDC

Per a Domènech, Ciutadans ha quedat retratada la patacada del "somni liberal de més austeritat". Pel que fa a Convergència, ha volgut destacar que "allò que representa la política convergent només ha arribat a quarta força política". "Aquest resultat de CDC no es pot ignorar", ha emfatitzat.