Cares llargues a l’estació del Nord de Barcelona, on En Comú Podem ha celebrat la nit electoral d’aquestes eleccions generals del 26-J. Els comuns, reunits prèviament en comitè per analitzar conjuntament l’escrutini, han sortit a la tarima visiblement afectats pel que Xavier Domènech, cap de llista, ha definit com un resultat “no esperat” d’Unidos Podemos, “els nostres germans i germanes a l’Estat”. Ni Domènech, ni tampoc l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui gairebé li saltaven les llàgrimes, han sabut encaixar el que ells i els sondejos donaven per fet i no ha estat possible, el sorpasso als socialistes de Pedro Sánchez.

Poc més de 300 persones aclamaven els principals candidats de la confluència, a crits de “Sí se puede”, brandant punys tancats al cel com a resposta. Ha estat en aquest punt quan Domènech ha assenyalat que la repetició dels 12 escons, malgrat perdre un centenar de milers de vots, és la prova que “ens hem consolidat com l’alternativa real al govern de Convergència”. I, amb tot, ha asseverat que “hem vingut per quedar-nos i per construir el canvi”.

De fet, el missatge durant la campanya s'havia focalitzat principalment en el PP, que ha apujat la seva representació en 14 escons, i havia deixat més de banda a CDC, a qui fins i tot va arribar a acceptar que es considerés d'esquerres per mirar d'aconseguir el seu vot favorable a una investidura de Sánchez. A més, no eren competidors, vistes les enquestes. Però amb un govern d'esquerres que es veu més llunyà encara a Espanya i, en la línia del tuit de la coordinadora d'ICV, Marta Ribas, que aquest sembla més proper a Catalunya, han encès la metxa contra els convergents.

"Hem rebut atacs per part de qui confon partit, poder i país", ha reblat Domènech, en clara referència als del carrer Còrsega. Concretament ha anat a tocar la llaga, criticant que des del 2012 hagi presidit la Generalitat un membre de CDC, tot i que els resultats els han anat donant menys suport a cada comicis. De fet, és una de les crítiques que més reben els republicans.

"Mai tirarem la tovallola"

Ada Colau també ho ha reconegut: els resultats no se'ls esperaven. Però lluny d'acceptar allò que el número u d'ERC al Congrés ha afirmat i és que "Espanya és irreformable", ha fet una crida a no rendir-se i a seguir intentant vèncer al Partit Popular. "Mai tirarem la tovallola", ha reivindicat.

"Ens fa mal". Per Colau, que l'aposta per una aliança fraternal a nivell de l'Estat no hagi aconseguit propulsar-se cap a la Moncloa, és un cop. "Ho vam plantejar com una lluita per la dignitat de les persones, no com una lluita partidista", ha revelat la impulsora de Barcelona en Comú. 

Amb tot, malgrat que no han aconseguit una millora substancial de resultats a tot Espanya, Colau ha insistit a seguir-ho intentant: "Tenim tota la força de la gent per construir més aliances que mai, i hem vist que dóna resultats", ha conclòs.