Ser forts al Congrés per aconseguir així "rescatar els principis fundacionals del PSOE". És un dels reclams d'En Comú Podem de cara al 10-N. Aquest dimecres han presentat el seu eslògan de campanya: 'Si vols solucions, vota solucions'. El seu cap de llista, Jaume Asens, ha explicat que "és una clara declaració d'intencions", una aposta "pel diàleg i l'empatia" per obrir un nou temps que superi "els enganys d'uns i altres". 

El discurs dels comuns se centra a desprestigiar les estratègies "irresponsables" protagonitzades fins ara a banda i banda. Al Govern JxCat-ERC, l'acusen d'estar "obsessionat a gesticular amb grans frases grandiloqüents buides de contingut". A PSOE i PP els retreuen "no oferir res més que bloqueig i amenaces". En paraules d'Asens, ha arribat l'hora de "superar la política de les trinxeres" perquè "uns i altres han enganyat durant massa temps" i ara cal "parlar sense subterfugis ni edulcorants".

En aquest sentit s'ha mostrat especialment crític amb els socialistes, tot lamentant que "el PSOE hagi desdibuixat els seus valors fundacionals". Per al candidat dels comuns, "no és creïble" que després de la filtració d'aquest dimarts, que apuntava que despareix del seu programa qualsevol referència a la plurinacionalitat i el federalisme, ara ho tornin a defensar. Davant d'aquesta realitat, els de Colau es reivindiquen com "l'única garantia per garantir l'autogovern a Catalunya". És més, Asens ha volgut posar en relleu que ara com ara ell lidera l'única força que defensa els valors del federalisme. 

L'amenaça d'una altra crisi, element central de la campanya

Però més enllà de fixar-se en el debat nacional, des d'En Comú Podem esmerçaran esforços a ampliar el focus i marcar perfil en l'eix esquerra-dreta. Asens ha avançat per on anirà el relat. "Ens enfrontem a una possible recessió econòmica", davant la qual assenyalen únicament dues opcions. O el bipartidisme que "en crisi salva bancs i retalla drets de la ciutadania" o que En Comú Podem pugui condicionar una recepta centrada a "salvar els drets de la ciutadania i retallar els privilegis per dalt". 

Colau, la gran protagonista

El fet que la campanya només duri una setmana complica l'agenda a Pablo Iglesias, que com que ha de recórrer tot Espanya només trepitjarà Catalunya un dels dies. Vindrà dimecres, a l'acte central dels comuns. Allà compartirà protagonisme amb Ada Colau, que sí que serà un dels grans reclams de la majoria de mítings. L'alcaldessa preveu una presència recurrent i destacada en diversos dels actes de campanya. Aquest mateix dissabte compartirà escenari amb la líder de Podemos, Irene Montero, i la cap de llista per al Senat, Rosa Lluch, la filla d'Ernest Lluch.