"Plantegem un referèndum a tot l'Estat per decidir sobre una nova Constitució". El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, creu que ja és hora "d'obrir el meló" d'una nova carta magna i en línia amb el document de propostes presentant aquest matí pels de Pablo Iglesias, ha afirmat que "la minoria del PP no pot ser que ho pugui bloquejar".

Ara bé, el referèndum a nivell estatal no treu que els podemistes renunciïn a un referèndum a Catalunya que hauria de produir-se com a molt tard "a principis de 2017". "Apostem clarament perquè a Catalunya el dret a decidir sigui exercit", ha remarcat.

Sobre el reconeixement nacional, Domènech ha explicat que des de Podemos s'aposta per reconèixer Catalunya, País Basc i Galícia com a tals i que puguin tractar "en peu d'igualtat" amb l'Estat. Tot i que "aquest és un document per negociar", el portaveu ha emfatitzat en la demanda de blindatge de drets culturals i lingüístics i un nou model territorial.

Referèndum a la quebequesa

En els últims dies en els cercles de comuns ha sonat l'opció de votar una reforma constitucional a l'Estat, avalat per ambdós partits, i en cas que surti 'no' a Catalunya, llavors es consulti la població catalana si vol la independència. De fet és un debat que va encetar, conscient o inconscientment, la cap de llista a les generals pel PSC, Carme Chacón, en una entrevista a Tv3 aquest diumenge.

Aquesta fórmula, que seguiria l'ordre invers d'allò que es va pactar al Quebec, "no ha estat analitzat" encara per En Comú Podem, segons ha revelat Domènech a El Nacional. Ara bé, ha posat sobre la taula que "no caldria que fos a la inversa".

No al suport extern

La pretensió és clara i reiterada: no es donarà suport ni a una investidura ni a un govern que no els incorpori. Domènech ha remarcat que si això passés "parlaríem tan sols d'aconseguir una investidura" i no "de posar les bases per un canvi real amb garanties".

"Hem assistit en les últimes setmanes en un debat massa centrat en aconseguir una investidura", ha lamentat, que considera que trasllada el debat en un camp "tàctic i no estratègic".

De la mateixa manera que ho va apuntar el PP, per ECP els 90 diputats socialistes no són suficients per prendre sols les regnes d'Espanya. "Seria un govern sense estabilitat" i no afrontaria "el debat que ens demana la ciutadania".

Amb calma

"El món no s'acaba el dos de març", ha afirmat Domènech, sobre el dia d'investidura anunciat avui pel president del Congrés, Patxi López. "Encara hi haurà temps per negociar", ha remarcat.

En els últims dies la incomoditat per la tranquil·litat amb què s'està agafant ara Podemos les negociacions és palpable. La catalana Meritxell Batet els exigia fa uns dies que "s'asseguin ja a negociar" i carregava contra el fet que hagin "perdut" una setmana.