Vuit de les companyies més grans de l'Ibex 35 van finançar, a petició de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, una campanya internacional per les principals capitals europees i per diverses ciutats americanes per contrarrestar la campanya a favor del procés que el Govern de la Generalitat feia a l'estranger. 

Segons han confirmat diverses fonts oficials al digital El Confidencial, la tardor de 2017 Carmen Martínez de Castro, secretària d'estat de Comunicació dins el Ministeri de Presidència, va convocar un esmorzar on va convidar alts directius del Banc Santander, BBVA, Caixabank, Telefónica, Repsol, Iberdrola, El Corte Inglés i Inditex

El digital assegura que en aquella trobada Martínez de Castro va informar sobre la crisis entre Catalunya i Espanya i les conseqüències que ella considerava que podia tenir per al país i per a les empreses. Després d'aquest discurs, la secretària va demanar a les empreses que contribuïssin per neutralitzar la campanya a favor del procés de la Generalitat. 

Es va decidir que la campanya finançada per les empreses de l'Ibex 35 es faria a través del Real Instituto Elcano, ja que les empreses citades formen part del seu patronat. Amb aquesta estratègia, apunta El Confidencial, aquestes empreses evitaven donar la impressió d'estar finançant una acció governamental.

La campanya, finançada per les empreses, va consistir en cicles de conferències a París, Londres, Brussel·les, Berlín, Roma, Nova York i Washington. Aquestes jornades tenien la participació del director del Real Instituto Elcano, Charles Powell i altres col·laboradors com Josep Bou, Joaquim Gay de Montellà, Josep Borrell i Josep Piqué.

Les empreses han justificat la seva ajuda a l'hora de pagar les campanyes matisant que "la situació particular d'Espanya exigia una resposta contundent".