La incertesa política generada per la tensió entre els governs espanyol i català, amb la intervenció de les institucions catalanes i les eleccions del 21-D, no ha calmat l'optimisme de l'empresariat davant de la recuperació econòmica. Els moviments del govern de Rajoy a Catalunya no han condicionat les bones perspectives dels directius, que preveuen una pujada de les vendes i un augment de la inversió.

És el que s'extreu de l'informe Perspectivas España 2018, que ha estat elaborat per l'auditoria suïssa KPMG amb la participació de la CEOE. Tres de cada quatre directius d'empreses catalanes (78%) preveu augmentar les vendes aquest exercici i més de la meitat dels empresaris consultats a Catalunya (53%) veu possible una pujada de les inversions en 2018, tant pel que es refereix a noves tecnologies com per a la generació de nous llocs de treball (38%).

L'informe, en la seva catorzena edició, es va realitzar el novembre i el desembre de 2017, en el moment de màxima pressió sobre Catalunya, després de l'aplicació del 155 i encara pendents dels resultats de les eleccions del 21-D, que eren tota una incògnita. L'informe pregunta a 256 empresaris establerts a Catalunya i a un total de gairebé 1.900 en el conjunt d'Espanya.

Entusiasme econòmic

Les dades desmenteixen el discurs del govern espanyol, que va assenyalar una alta preocupació de l'empresariat català i que va facilitar el canvi de seu social de les empreses establertes a Catalunya. De fet, només un 24% dels directius a Catalunya valora la situació negativament. La majoria la qualifica de regular (44%) o bé positiva (32%).

En el conjunt d'Espanya, les valoracions també són positives en termes generals. Un 60% qualifica la situació de bona o excel·lent, mentre que un 37% la veu més aviat regular. Només un 3% veu les condicions polítiques de forma negativa.

El Brexit, una amenaça

L'empresariat es manté en alerta pel Brexit. Entre les conseqüències més preocupants per a les empreses, entre la meitat d'empresaris les barreres aranzelàries i la contracció de l'economia del Regne Unit. El segueixen els possibles canvis regulatoris (46%) i una caiguda de la lliura (43%).

Quan es pregunta per les principals amenaces per a l'economia, una majoria llavors reconeix la incertesa política (82%) com a prinicipal factor d'inestabilitat, seguida de les tensions geopolítiques (40%) i dels riscos que pugui generar el final de la política monetària expansiva per part del Banc Central Europeu (34%).