Els representants de les principals organitzacions empresarials aragoneses han escenificat aquest divendres un front comú per reivindicar que es posi en marxa la Travessia Central del Pirineu (TCP), un corredor que connecti Madrid amb París passant per Aragó. 

Els empresaris han reclamat ara aquest projecte -el qual el 2011 va quedar fora de la Xarxa Transeuropea de Transport com a eix prioritari- aprofitant per criticar els talls al Pertús (França) organitzats pel Tsunami Democràtic aquesta setmana: "No és just que es penalitzi les comunitats que som lleials amb Espanya".

D'aquesta forma, CEOE-Aragó, el Consell Aragonès de Cambres i Cepyme-Aragó han deixat patent la importància que té per als empresaris aragonesos el corredor central. Els presidents autonòmics de CEOE Y CEPYME, Ricardo Mur i Aurelio López de Hita, i el vicepresident primer del Consell Aragonès de Cambres, Manuel Rodríguez Chesa, han explicat en roda de premsa que aquestes connexions, tant ferroviàries com carreteres, resulten "indispensables" per desenvolupar "tot el potencial logístic aragonès, la competitivitat del teixit productiu autonòmic i l'atractiu de la regió per atreure noves inversions".

Han ressaltat que, a més, les connexions transfrontereres a través d'Aragó no són només necessàries per a la Comunitat, sinó que han de considerar-se fonamentals per al transport, principalment de mercaderies, d'Espanya i Europa.

El president de CEOE-Aragó, Ricardo Mur, ha subratllat que hi ha un sentiment d'"avorriment i indignació" entre els empresaris i ha tornat a insistir en les protestes del Tsunami per justificar les seves demandes: "Hem vingut a aixecar la veu, Aragó també és aquí, no és just que es penalitzi els que som lleials amb Espanya".

"Espanya no pot condicionar els seus passos a Catalunya i el País Basc"

En aquest context, ha lamentat que la TCP quedés "en l'oblit" l'any 2011 amb el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i "davant de les pressions de Catalunya i el País Basc". Ha considerat que aquesta travessia aportaria "estabilitat" davant les fronteres d'Irun i la Jonquera.

"Espanya no pot condicionar els seus passos a Catalunya i el País Basc, dues autonomies no poden escanyar l'economia de la resta". Ha precisat que cada dia que la Jonquera està tancada l'economia espanyola perd 20 milions d'euros.

"Ens hem cansat d'injustícies", ha asseverat Mur, mentre ha incidit que Aragó ha de tenir "connexió d'alta capacitat amb França". Per això, els representants dels empresaris aragonesos buscaran suports, dins i fora d'Aragó, per impulsar la TCP.