Una dels veus més rellevants de les finances mundials, Mohamed El-Erian, ha exigit una negociació entre els governs català i espanyol en què hi tinguin un paper cabdal els principals partits i institucions europees. En una columna d'opinió a Bloomberg, l'actual director econòmic de la multinacional de les assegurances Allianz critica les darreres mesures del govern espanyol a Catalunya.

Tal com han demanat diferents personalitats a escala internacional, entre elles vuit premis Nobel, El-Erian exigeix que el govern espanyol estableixi un diàleg amb Catalunya en un procés que hauria de comptar amb la intermediació de la UE. De no optar per part, l'empresari adverteix que l'independentisme català podria representar "benzina pels moviments separatistes en altres indrets" d'Europa.

"Amb la participació activa d'un grup de mediadors europeus, preferiblement recolzats per participants internacionals, els mandataris catalans i espanyols han de seure's a la taula de negociació amb una ment oberta i sense condicions prèvies", recomana el magnat de les finances.

"Lamentable violència"

"El govern espanyol ha proporcionat al món una il·lustració del que no s'ha de fer", ha assegurat l'expert a l'agència d'informació econòmica en un atac frontal a les accions del l'executiu de Rajoy en les darreres setmanes, que creu que només han servir per a "enfortir" l'independentisme.

En comptes d'haver engegat aquesta estratègia repressiva, que qualifica de "lamentable violència", El-Erian creu que el govern espanyol podria haver acordat un referèndum amb l'executiu català ja "fa setmanes", seguint l'exemple d'Escòcia i el Regne Unit, o si més no, podria haver permès el referèndum convocat pel Govern. Amb tot, El-Erian considera que després d'haver optat per la violència policial, no només l'independentisme s'ha imposat a Catalunya, sinó que l'Estat ara és "fràgil"