Un grup de vuit guanyadors del premi Nobel de la Pau han demanat diàleg i mediació entre Espanya i Catalunya a través d'una carta oberta. Entre els signants hi ha l'activista iemenita Tawakol Karman, la guatemalenca Rigoberta Menchú o l'expresident de Timor Oriental, José Ramos-Horta.

En la carta, els premis Nobel asseguren que viuen amb "preocupació la creixent tensió entre Madrid i Catalunya" i demanen buscar vies per permetre la llibertat d'expressió. Tot i que asseguren que "cap de les parts està lliure d'errors" i, després d'advertir que "no es volen pronunciar sobre qüestions constitucionals", asseguren que "les democràcies madures poden buscar diverses formes de permetre la llibertat d'expressió".

Sota el títol On es troba ara la democràcia a Espanya?, els signants també recorden els casos del Quebec i d'Escòcia i adverteixen el govern de Mariano Rajoy que les respostes violentes només provoquen més desafecció. 

"Un poble que se sent reprimit rares vegades desapareix silenciosament durant la nit", defensen els signants, per tal de fer una crida a la "mediació i negociació cap a una resolució pacífica" del conflicte. 

Els signants són la guatemalenca Rigoberta Menchú, l'argentí Adolfo Pérez Esquivel, la nord-americana Jody Williams, les nord-irlandeses Mairead Maguire i Betty Williams, l'expresident de Timor Oriental José Ramos-Horta, la iraní Shirin Ebadi i l'activista iemenita Tawakkol Karman

La carta arriba un dia després que l'associació The Elders, presidida per Kofi Annan i de la qual formen part Ban Ki-Moon o Desmond Tutu, donessin a conèixer un comunicat on també demanaven negociació entre els dos Governs.