El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el vicepresident, Marcel Mauri, s’han reunit aquest dijous a Suïssa amb Marta Rovira i també s'han trobat amb Anna Gabriel. "Emoció immensa gairebé impossible d’explicar", ha indicat Cuixart en una piulada referent a la retrobada amb Rovira.

En la mateixa línia, s'ha abraçat amb Anna Gabriel i ha indicat en un missatge a Twitter: "La dignitat de l'exili català ha estat, és i serà esperança de lluita. Sempre endavant".

Tant Cuixart com Mauri els han traslladat un cop més el compromís de l’entitat per seguir treballant per la fi de la repressió, que tots els exiliats puguin tornar a casa i seguir fent costat a totes les persones represaliades. 

Tots dos s’han desplaçat fins a Ginebra per trobar-se amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i amb Gabriel, després de fer el mateix la setmana passada amb altres exiliats i presos polítics. A l’acte d’Elna amb motiu dels 60 anys d’Òmnium Cultural hi van assistir el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, Anna Gabriel, Jordi Sànchez, Quim Forn, Carme Forcadell, Josep Rull, Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Borràs i Carles Mundó.

La sorpresa d'Elna

L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel va assistir divendres 16 de juliol a l'acte de celebració dels 60 anys d'Òmnium a Elna, a la Catalunya Nord. La presència de Gabriel a l'esdeveniment, que pretenia unir les persones preses indultades i les exiliades, no estava prevista i no havia estat confirmada per l'entitat ni per la CUP. L'exdiputada anticapitalista, que viu a Ginebra (Suïssa) des del febrer de 2018, es va asseure a la primera fila, entre l'expresident Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

La campanya d'estiu d'Òmnium

Òmnium Cultural posa en marxa, a partir d'aquesta setmana, la campanya d’estiu “Òmnium en Ruta: Fem-nos lliures!”, que enguany tornarà a recórrer desenes de poblacions de Catalunya per plantejar al llarg de l'estiu els principals reptes que es tenen com a país.

La caravana d’Òmnium s’instal·larà en places i carrers de Catalunya, des d’ara fins a principis de setembre, i farà arribar a tots els racons el triple compromís de l’entitat: construir un país lliure, socialment just, culturalment viu i on ningú no sigui empresonat per les seves idees. Així mateix, reforçarà la mobilització com una de les eines de la societat civil per pressionar els polítics i governants perquè compleixin els seus compromisos envers la ciutadania.

Durant la campanya es portaran a terme diferents debats sobre la lluita per l'amnistia i l'autodeterminació, l'ús del català, l'espai audiovisual català, la desigualtat social, la llibertat d'expressió, l'auge de l'extrema dreta o la promoció de la literatura catalana, entre d’altres, i també es commemoraran els 60 anys que enguany celebra Òmnium Cultural.

 

Foto principal: Jordi Cuixart i Marcel Mauri es retroben amb Marta Rovira / Twitter Òmnium Cultural