La pandèmia del coronavirus que ens ha tocat viure ha deixat una profunda marca en l'emotiu acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya d'enguany. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit l'acte enregistrat en els diferents espais del Palau de la Generalitat i retransmès aquest dijous, que per les mesures contra la Covid-19 no s'ha pogut celebrar amb públic. Acompanyat del vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, el president ha encapçalat la solemne hissada de la bandera que com cada any es fa a l’inici de l’acte amb la Guàrdia d'Honor dels Mossos d'Esquadra.

Respectant les distàncies i tothom amb mascareta, el Cor Jove de l'Orfeó Català dirigit per Esteve Nabona ha interpretat el Cant de la Senyera. La hissada de la bandera ha donat pas a l'inici de l'espectacle "Aquesta terra" per homenatjar el comportament dels ciutadans durant la pandèmia i un record a les víctimes.

L'homenatge a la lluita contra la Covid-19 i per la llibertat

L'espectacle dirigit per Lluís Danés ha recorregut els diferents espais del Palau de la Generalitat jugant amb les ombres, la dansa contemporània i la música. "Hem hagut de veure el món des de la finestra. El Palau ens acull aquesta nit solemne i es converteix en casa nostra". I així s'obrien les portes del Palau. 

A les parets de l'edifici, imatges del col·lectiu sanitari i els professionals que han hagut de treballar durant la pandèmia. "Ells han estat els que s'han quedat en la terra, en aquesta terra", ha ressonat entre les parets del Palau. Un dels moments destacats s'ha viscut al saló Sant Jordi, que ha estat escenari de l’homenatge a les víctimes de la Covid-19 i a la terra que les ha acollit. Hi ha participat l’Escolania de Montserrat, acompanyada pel seu pianista, que per primera vegada ha cantat dins del Palau. Ho ha fet amb la cançó Nigra Sum, composada per Pau Casals, del qual aquest any es commemora el centenari de la fundació de la seva orquestra.

acte institucional diada 2

 Gerard Quintana i Josep Thió han interpretat "La llibertat" de Sopa de Cabra amb imatges dels presos polítics i exiliats darrere.

També hi ha hagut un record per la lluita per la llibertat. Gerard Quintana i Josep Thió han interpretat "La llibertat" de Sopa de Cabra amb imatges dels presos polítics i exiliats darrere. Finalment, l'acte ha acabat solemnement amb els Segadors.