El president de l'ANC, Jordi Sànchez, acaba d'informar que l'Estat acaba d'embargar 246.559,13 euros a l'entitat sobiranista. L'ANC ha tingut coneixement d'aquest embargament a través de diversos proveïdors, sense haver rebut encara cap notificació oficial, segons han assegurat fonts de la mateixa entitat. L'embargament té a veure amb l'organització de la gigaenquesta i no es descarta que Òmnium Cultural pugui tenir el mateix tractament. Amb tot, fonts d'Òmnium assenyalen que, de moment, no tenen constància de cap embargament. 

L'embargament tindria a veure amb la multa de 440.000 euros imposada a les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural -que actualment estan recorregudes a l'Audiència- per ús inadequat de dades personals en la gigaenquesta del 2014.  

En declaracions a Rac1, Sànchez ha assegurat que, a falta de notificació oficial, des de l'entitat treballen amb la suposició que l'embargament té a veure amb el suposat "ús indegut de dades en la gigaenquesta de fa uns anys", per afegir que la mesura, tot i "afectar" l'entitat, no suposarà la fi de la mateixa: "No acabaran amb nosaltres ni amb la nostra capacitat de mobilització", ha reblat. 

La mateixa entitat ha difós un tuit on alerten que malgrat que "la maquinària de l'Estat espanyol no s'atura, nosaltres tampoc".

La gigaenquesta

Els fets en qüestió es remunten al 2014 quan, mesos abans del 9-N, les dues entitats sobiranistes van impulsar la gigaenquesta, un qüestionari fet per voluntaris i que volia valorar l’opinió dels ciutadans davant la consulta.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), una institució estatal independent, va imposar una multa de 440.000 euros a les dues entitats per haver infringit un article de la Llei de Protecció de Dades. Segons aquesta institució, l'ANC i Òmnium van infringir la llei de forma "greu" en fer ús de dades que revelen filiació política dels enquestats sense obtenir per escrit el seu consentiment. Per aquest motiu imposava una multa de 240.000 euros a l'ANC i 200.000 a Òmnium. La multa és superior en 40.000 en el cas de l'ANC per una suposada manca de protecció de les dades dels seus afiliats, que es van fer públiques per una filtració.

Darrere de la multa hi ha les denúncies de Ciutadans, VOX i 18 particulars contra les dues entitats davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, adduint que la gigaenquesta violava la intimitat dels ciutadans "obligant-los a manifestar-se sobre fets ideològics especialment protegits per la llei de protecció de dades nacional i europea", segons la denúncia de VOX. Tots dos partits consideraven que la gigaenquesta permetia fer una "llista negra" de no independentistes.