La diputada al parlament de Junts per Catalunya (JxCat), Elsa Artadi, ha exigit la "dimissió" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pel seu paper en "l'operació d'Estat per protegir" el rei emèrit Joan Carles I de la justícia suïssa, després que dilluns es filtrés a la premsa que la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, hauria negociat amb la Casa Reial la seva fugida. Aquesta informació, que avui ha  desmentit per la ministra Portaveu, María Jesús Montero

A més, Artadi també ha retret a Sánchez que ningú del seu govern estigui donant explicacions sobre aquest afer. Precisament, en aquest context, avui ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG han registrat una petició perquè tant Sánchez com Calvo compareguin en el Congrés per informar sobre el rol de l'executiu espanyol en la fugida de l'emèrit.

"Si no sap on és, després d'haver negociat tot això, Pedro Sánchez hauria de dimitir. I si sap on és i ens està enganyant, hauria de dimitir", ha subratllat Sánchez.

pedro sanchez congres efe

Pedro Sáncez en el Congrés dels diputats / EFE

Mantenir el règim del 78

La diputada ha assenyalat que tot plegat és "una operació" per preservar la monarquia, "que és la base del règim del 78", ha dit en una entrevista a Efe Artadi, que la setmana que ve assumirà la vicepresidència de JxCat.

El govern espanyol ha reiterat nombroses vegades que desconeix on està el rei emèrit, una afirmació que no convenç a Artadi: "Saben perfectament on és, entre altres coses perquè li deuen d'estar pagant la seguretat".
 

Ple al Parlament

El president de la Generalitat, Quim Torra, va sol·licitar el passat dimarts que se celebrés un ple extaordinari al Parlament sobre la monarquia, que tindrà lloc demà. La finalitat, va dir Torra, és consensuar una postura comuna. Una iniciativa que Artadi ha valorat com "molt oportuna" i ha afegit que JxCat està "treballant les propostes de resolució" amb altres forces sobiranistes.

Per la diputada "és molt important que cada grup es posicioni" sobre aquesta qüestió. "Aquí tothom va de republicà, de progressista, però tenim un Govern espanyol, del PSOE, Podemos i Comuns, que ha negociat la sortida", ha ressaltat Artadi. 

Referèndum

Davant la proposta dels Comuns d'un referèndum per debatre el model Estat, monarquia o república a Espanya, Artadi ha puntualitzat que tan sols contemplen votar per l'autodeterminació: "L'única dicotomia que tenim els catalans és monarquia espanyola o república catalana".

En aquest sentit, ha defensat que "Espanya és irreformable" i cal buscar una resposta unitària "contundent" de l'independentisme des de les institucions, ja sigui al Parlament, els consistoris locals o en el Congreso de los Diputados.