"El dret a l'autodeterminació és innegociable". És el que ha afirmat la consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, en una entrevista a Catalunya Ràdio on també ha matisat que no es pot renunciar a res: "Si renunciem a la unilateralitat quin missatge estarem transmetent al país?".

La consellera ha començat la conversa indicant que la pancarta que s'ha penjat a la façana de la Generalitat amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" seguirà on és fins que els implicats no estiguin en llibertat. Aquest cartell es va penjar dissabte poc després de la presa de possessió dels consellers i en paral·lel a la celebració de la primera reunió del nou Govern.

En el moment en què es va formar el nou Govern es va aixecar l'article 155 i Artadi ho ha celebrat recordant que les finances ja no estan intervingudes. En la mateixa línia, ha exposat que una altra prioritat (sense el 155) és tornar a construir les delegacions a l'exterior i el Diplocat, tasca que ha encomanat al conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall. 

"Hem de fer un pla de xoc per revertir el 155, que a més de conseqüències polítiques i personals ha tingut un degoteig de bloqueig de programes i endarreriments de pagaments", afegia Artadi mentre lamentava que el país ha travessat uns mesos molt complicats. 

El procés constituent, element central de la legislatura

Durant l'entrevista, la recent nomenada consellera ha assegurat que la idea de procés constituent ja s'arrossega des de la darrera legislatura i que per tant "ha de ser un element central d'aquesta". De la mateixa manera ha defensat el dret a l'autodeterminació que, segons ella, és "innegociable".

Finalment, Elsa Artadi ha ratificat el seu posicionament sobre la moció de censura que ha posat el socialista Pedro Sánchez al capdavant de l'executiu espanyol: "Era imprescindible canviar el govern espanyol, ara hem de veure que vol fer Sánchez. De moment no tenim garantia de canvis". Amb aquest dubte s'ha acomiadat Artadi, que ha sentenciat que "si no es pot negociar amb l'Estat haurem d'aconseguir la independència fent el nostre camí".