L'exdirigent de Junts per Catalunya Elsa Artadi haurà de comparèixer davant del jutge de Barcelona Joaquin Aguirre per esclarir les declaracions de Víctor Terradellas, exsecretari de relacions internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), qui està investigat en la causa del cas Diputació. En la seva declaració del passat 11 de maig, Terradellas va negar davant del jutge que el president Carles Puigdemont estigués vinculat amb la suposada trama russa per aconseguir suport financer per la independència. També va afirmar que Artadi va ser present en una de les dues trobades entre el president i els emissaris russos, les propostes dels quals no es va creure Puigdemont. La presència d'Artadi és el que el jutge vol que aclareixi el pròxim 31 de maig, segons públic El Periódico

Artadi hauria acompanyat al president Puigdemont a una trobada a la Casa del Canonge on participaven diversos emissaris russos, entre ells l'exdiplomàtic Nicolay Sadovnikovi i l'exgeneral Sergei Motin. La trobada va ser poc abans de la declaració unilateral d'independència. Terradellas va assegurar que no recordava en quina de les dues trobades amb els emissaris russos va participar Artadi, les dues separades per pocs dies. L'exsecretari de relacions internacionals de CDC també va afirmar davant del jutge que el president Puigdemont va delegar sobre Artadi una posterior reunió amb aquests emissaris russos per parlar sobre criptomonedes, trobada que segons Terradellas es va produir fora de la Generalitat. Les paraules de Terradellas davant del jutge Aguirre és el que han empès al magistrat a ordenar que a la Guàrdia Civil que esbrini el domicili d'Artadi per citar-la com a testimoni. 

Cap encàrrec

En la seva declaració davant del jutge, Terradellas va negar que el president Puigdemont fes cap encàrrec a Rússia i no a donar credibilitat a les propostes dels emissaris russos. Pocs dies abans de la declaració de Terradellas, fonts de l'Oficina del president consultades per ElNacional, van afirmar que aquest "mai no va tenir cap prova de la identitat dels seus interlocutors, ni va donar cap credibilitat a la seva suposada representació oficial". Puigdemont va mantenir la reunió amb els ciutadans russos la vigília del 27 d'octubre de 2017, justament, a instàncies de Victor Terradellas. 

L'exsecretari de relacions internacionals de CDC també ha afirmat que el president Puigdemont no va voler saber res de les propostes dels emissaris russos i davant del jutge va esclarir que aquestes propostes eren per quan Catalunya fos un Estat.