presidencia

Els propers dies se celebrarà una reunió a pany i forrellat, demanada per Junts pel Sí (JxSí) als altres grups parlamentaris, per desencallar una de les decisions més importants de la present legislatura: la composició de la Mesa del Parlament. És una batalla per la qual tots hi mostren un interès gairebé vital. Ja comencen a aparèixer els primers noms.

La majoria independentista

Tant JxSí com la CUP negocien per tal que la Mesa, primer sedàs de la pràctica parlamentària, tingui una majoria independentista i evitar que les iniciatives morin abans de començar o quedin dormint en un calaix.

El grup majoritari ha posat tota la seva força de xoc parlamentària, dirigida per Jordi Turull i Lluís Corominas, en assolir els quatre llocs de la Mesa que permetrien aquesta majoria "indispensable" pels interessos del procés. Una majoria que passaria o bé perquè JxSí posés els quatre noms o bé en posés tres i en cedís un a la CUP. La meta és consolidar aquesta majoria "sense fissures", tot i que la CUP es fa la desmenjada en aquesta decisió i diuen que "passen".

Si els quatre noms fossin de JxSí, CDC proposaria un diputat bregat en l'art parlamentari com és Lluís Corominas i deixaria el segon nom a un independent de l'òrbita convergent que, en principi, seria una dona. Una decisió que pot variar si ERC proposa Marta Rovira com a presidenta (ella ja es va descartar) o Anna Simó, que tothom dóna per descomptat que continuaria a la Mesa com a vicepresidenta.

Sia com sia, JxSí està amb ull obert i un dimoni a cada orella per evitar "sorpreses de darrera hora" que posin en perill una majoria independentista de la direcció de la cambra.

Els dos de Ciutadans

Ciutadans, com a segona força de la cambra i atesa la fórmula parlamentària de "majors restes", pot aspirar a una vicepresidència, per la qual pensa plantar batalla. Les negociacions internes del grup han deixat dos noms per aquesta plaça: el veterà diputat Matías Alonso i José Maria Espejo Saavedra. Aquest darrer té més números per assolir-la. Ha quedat fora de la cursa Carmen de Rivera, advocada, portaveu de Justícia i cinc anys d'experiència al Parlament.

El PSC reclama un lloc

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, s'ha posat en guàrdia per evitar aquesta majoria absoluta independentista de la Mesa. "La pluralitat i la proporcionalitat són dos principis que considerem essencials tant a la Mesa com a les comissions i aquesta no es dóna amb quatre membres de JxSí", apunta.

El PSC confia en mantenir un lloc, que ocuparia David Pérez, diputat amb experiència que es va guanyar fama defensant la posició dels socialistes contra la prohibició dels toros.

Sí que es Pot, a l'aguait

A CSQP no estan gaire amoïnats. Fonts de la direcció del grup parlamentari admeten a El Nacional que creuen tenir assegurada una plaça, com a la darrera legislatura.

De fet, proposen Joan Josep Nuet, coordinador d'EUiA, és a dir, un membre de la mateixa coalició que David Companyon, fins ara secretari quart de la Mesa pel grup d'ICV-EUiA.

El PP queda fora

Aquesta legislatura, el Partit Popular podria quedar sense representació a la Mesa. Els seus onze diputats no li garanteixen aquest escó.

Es trobaria en la mateixa posició que ICV-EUiA a la novena legislatura, sorgida de les eleccions del 2010: es van quedar sense representació.

"Importància estratègica"

La direcció parlamentària de JxSí insisteix a El Nacional de la importància estratègica de la Mesa en la legislatura que s'obre. "És el primer tràmit de qualsevol iniciativa parlamentària", recorden. A més, aquesta legislatura moltes decisions de la Mesa poden comportar conseqüències personals si l'Estat continua pressionant jurídicament les decisions del Parlament. "Hem de garantir una Mesa amb solvència i que permeti fluïdesa en els tràmits parlamentaris claus del procés", asseguren.