Un parell d’hores després d’escoltar la portaveu del Govern, Neus Munté, valorant la trobada entre el president Carles Puigdemont i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat el torn dels partits polítics. En termes generals, la reunió ha estat ben rebuda però no ha generat 'ni fred ni calor', excepte en el cas del Partit Popular.

El PP, Sánchez i el doble joc

El PP ha retret a Sánchez que s’hagi erigit com a representant del govern d’Espanya quan “no és ni candidat a la investidura”. De fet, el portaveu adjunt, Santi Rodríguez, ha acusat el socialista de fer el doble joc: “En realitat, ha vingut a temptejar el president de la Generalitat per aconseguir el suport d’Esquerra i DiL i intentar una nova investidura”, ha assegurat. A més, Rodríguez ha responsabilitzat el Govern del trencament de les relacions bilaterals i ha afirmat que el 2013 Rajoy oferia a Mas “diàleg sense data de caducitat i dins el marc constitucional”.

JxS, res de nou

La portaveu del Govern ha insistit que la trobada estableix un nou marc de relacions amb un actor que, sigui com a president espanyol o cap de l’oposició, serà fonamental pels equilibris de la política estatal. Malgrat valorar molt positivament el gest, hores més tard el portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent,  ha restat importància a la reunió. “El diàleg institucional ens sembla bé. Dit això, el senyor Sánchez no ha plantejat res de nou: parlar de reforma de l’Estatut i de nou sistema de finançament, ens sembla que és un àmbit que ja hem sobrepassat”, ha argumentat.

La CUP i el referèndum impossible

Més incisiva ha estat la valoració de la CUP. Considera que la reunió entre Puigdemont i Sánchez ha servit per constatar que l'escenari d'un referèndum pactat amb l'Estat és "políticament impossible". Així ho ha manifestat el diputat Albert Botran, que ha remarcat també que la situació política espanyola és "molt dissonant" respecte el que viu Catalunya i ha reiterat que l'exercici del dret a decidir depèn "gairebé en exclusiva" de la força de l'independentisme.

CSQP, el referèndum reafirmat

Des de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela ha indicat que “el diàleg és imprescindible per superar la situació de col·lapse que hi ha avui dia en la política catalana i espanyola”. Però no només això, Coscubiela ha afegit que “si JxS i el president Puigdemont no haguessin donat per esmorteït el referèndum tan aviat i Pedro Sánchez i els socialistes no fossin al·lèrgics al dret a decidir, el diàleg ja hauria donat fruits des de fa molt de temps”. Per tot això, conclou que la trobada entre Puigdemont i Sánchez reconeix implícitament que la única proposta que pot permetre desbloquejar la situació entre Catalunya i Espanya és el referèndum: “El full de ruta de CSQP i En Comú Podem”. La proposta de referèndum és l’única que pot permetre establir ponts de diàleg i una solució a la problemàtica que es dóna ara mateix entre Catalunya i Espanya, ha afegit.

C's, alleugerits

La direcció estatal de Ciutadans ha estat molt recelosa davant la reunió del seu partenaire socialista i ja va advertir que si es negociava en termes de referèndum trencarien el pacte amb el PSOE. Una vegada s’ha confirmat que, com a mínim públicament, la postura de Pedro Sánchez en aquesta qüestió ha estat inamovible, els taronges han rebaixat el to. “Les conclusions de la trobada són les esperades. Nosaltres, que sempre defensem el diàleg, estem satisfets que es doni. I davant els dubtes sobre el dret a decidir, s’ajusta a la pauta del que hem pactat amb el PSOE”, ha afirmat el portaveu Carlos Carrizosa.