Dia de molta feina per als dos-cents agents del CNP que, complint ordres del magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata, titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, han escorcollat 14 domicilis relacionats amb una presumpta trama de blanqueig de diners i frau fiscal al voltant de Jordi Pujol, Júnior, primogènit de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. L'operació ha inclòs des de la dona del fill gran de l'exlíder de CiU fins a germans com en Josep i en Pere, els quals han estat els dos imputats, i ha arribat fins i tot al vicepresident segon del FC Barcelona, Carles Vilarrubí.

L'actuació policial ha estat justificada per la documentació remesa pels bancs andorrans a la investigació del cas. A partir de les vuit del matí, la policia judicial ha començat simultàniament els escorcolls. Un, a casa del matrimoni Pujol-Ferrusola, a la Ronda General Mitre, 96 de Barcelona, on Jordi Pujol Ferrusola s'estava recuperant d'una lesió al braç. Fonts pròximes al cas asseguren a El Nacional que els agents de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) han "estat curosos" i només han registrat l'habitació del primogènit de la família i un "petit despatx" que utilitza.

Jordi Pujol i Marta Ferrusola sortint de casa seva / EFE

Ganduxer 5-15

La comitiva policial també s'ha dirigit al carrer Ganduxer 5-15, on Jordi Pujol Ferrusola té un despatx amb tres empreses domiciliades (Iniciatives Màrqueting i Inversions; Project Marketing Cat i Active Translator). "Hi ha molts papers! I això que no treballa!", comentaven fonts judicials en un petit descans de l'escorcoll. En tots dos registres hi ha estat present l'advocat dels Pujol, Cristóbal Martell. El registre del carrer Ganduxer, segons la policia, encara "anava per llarg" a les quatre de la tarda. De fet, un escamot d'agents ha anat a un supemercat veí a buscar pa i embotits i ampolles d'aigua. Finalment, cap a les nou del vespre, la policia s'ha endut sis capses de documentació. De fet, fonts coneixedores de la investigació han assegurat que molta de la documentació ja la tenien.

Per altra banda, Jordi Pujol Ferrusola ha marxat després de l'escorcoll a casa dels seus pares a la residència de la seva propietat a Bolvir de Cerdanya a fi de fiscalitzar un altre escorcoll. Ha renunciat a estar acompanyat per un advocat.

En la mateixa operació, en què també hi participen els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda, encarregats del cas de les presumptes comissions del 3% a CDC, han estat escorcollades seus socials d'altres empreses i els domicilis de dos fills més de Jordi Pujol i Soley, en Josep i en Pere, que han estat imputats en la causa.

Carles Sumarroca

Els agents de la UDEF també han escorcollat la casa de Mercè Gironés, exesposa de Júnior, i el domicili del vicepresident institucional del Barça Carles Vilarrubí, a qui han rebentat la caixa forta. En el llistat de l'operació d'avui s'hi ha afegit de nou el domicili de l'empresari Carles Sumarroca, també imputat per pagament de comissions il·legals a Jordi Pujol Ferrusola.

Una operació a gran escala, sobtada i potser amb massa soroll. Després d'hores de registre, però, els agents de la UDEF han admès que un "dinamitzador econòmic", com es va autoqualificar Jordi Pujol Ferrusola al seu dia davant la comissió del frau del Parlament, remena "molts papers".