El Conseller d'interior, Jordi Jané amb Josep Lluís Trapero, comisari en cap dels Mossos d'Esquadra durant una roda de premsa a la Generalitat / Sergi Alcàzar

Els jutjats centrals d'instrucció 1 i 4 de l'Audiència Nacional (AN) han obert diligències als ajuntaments de Girona, Sant Cugat, la Seu d’Urgell, Igualada i Celrà per haver donat suport a la resolució independentista del Parlament, anul·lada aquest mateix dimecres pel Tribunal Constitucional. Els expedients, de moment, els ha obert la Guàrdia Civil, però tot apunta que les properes diligències les hauran d'obrir els Mossos. Així ho ha indicat aquest matí el ministre de l'interior, Jorge Fernández, que ha recordat les funcions de policia judicial del cos català. Un recordatori que ha fet en la commemoració oficial a Catalunya  del 37è aniversari de la Constitució espanyola.

El ministre ha insistit que el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, que ordena aquestes diligències, es va dirigir tant al Ministeri, com al conseller d'Interior, Jordi Jané, al director general de la policia, Albert Batlle i al comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per tal que complissin la requisitòria de vigilar conductes sospitoses de ser catalogades com un delicte de sedició . "Els Mossos, com la policia nacional i la Guàrdia Civil, han d'actuar com a policia judicial, i no tinc cap dubte que els Mossos compliran i faran complir la llei, i allò que els encomanin les instàncies judicials", ha sentenciat.

Aquest no seria el primer cas que els Mossos han de fer complir ordres judicials als ajuntaments catalans. A les passades eleccions municipals, agents de la policia catalana de paisà van retirar estelades dels edificis consistorials per ordre de la Junta Electoral. Una decisió que en municipis com Navàs, Torroella de Montgrí o Santpedor va aixecar força polseguera.