Les eleccions generals que es celebren avui a l'Estat espanyol han generat un enorme interès per part de la comunitat internacional. Són les primeres eleccions en democràcia on es preveu tal fragmentació de l'arc parlamentari que, segons apunten totes les enquestes, suposarà l'inici d'una nova etapa en la política espanyola caracteritzada pels pactes entre les diferents forces.

Fins ara, Espanya no havia tingut mai una amenaça tan evident cap al seu sistema bipartidista com en aquests comicis. I segons els mitjans internacionals, el descontent per la crisi econòmica i la corrupció, amb uns partits nous que asseguren poder solucionar-ho, n'ha estat la principal causa.

Le Monde

"A punt de passar pàgina al bipartidisme". Així de contundent es mostra el prestigiós diari francès sobre la votació d'avui. Per Le Monde, el sorgiment de Ciutadans i Podemos respon a "una aspiració de canvi per acabar amb la corrupció endèmica", amb la conseqüència que "el bipartidisme de majories absolutes s'ha acabat".

NYTimes

La gran capçalera nord-americana considera que l'oposició veu les eleccions d'avui com una oportunitat de "revisar el sistema". El Times, a través del seu corresponsal Raphael Minder, també afirma que aquest 20D suposarà la fi de "l'històric bipartidisme". En aquest sentit, Minder sostè que la clau d'aquest canvi vindrà donat per les noves generacions "més propenses a donar suport als partits emergents".

Corriere della Sera

"Podemos i Ciutadans intenten prendre el poder". Així és com bateja el diari italià la voluntat dels partits d'Iglesias i Rivera d'aconseguir una victòria, encara que sigui moral, en uns comicis que sempre havien estat marcats per la batalla entre dues forces: PSOE i PP. En un reportatge, el periodista Aldo Cazzullo, remarca, però, que cap dels dos posa en qüestió la monarquia i, en aquest sentit, creu que el nou rei d'Espanya, Felip VI, "ho està fent bé".

The Guardian

Per al diari anglès, les eleccions d'avui són "les més renyides de la història recent d'Espanya". En un extens article publicat aquest matí per la seva enviada a Madrid, Ashifa Kassam, parla d'uns comicis de resultats "imprevisibles" que obriran "una nova era de coalicions". De Ciutadans i Podemos en destaca que, tot i les seves diferències, proposen reformar la Constitució.