Els diners han fet sentir la seva veu sobre el procés català. Voldrien que el bloc independentista fes un pas enrere, deixant sense efecte la resolució de ruptura, i que l'Estat espanyol pactés un referèndum sobre la independència. Ho demanen avui els editorials dels oracles dels mercats financers mundials: Bloomberg i el Financial Times.

Les dues capçaleres treballen sobre tres eixos argumentals. La majoria del Parlament i el 48% dels vots del 27S no donen als independentistes prou legitimitat per endegar un procés de ruptura. Els catalans tenen raó d'estar empipats pel maltractament i el menyspreu de l'Estat espanyol. Totes dues bandes han de pactar un referèndum sobre la independència.

Resultat insuficient

El FTque es va pronunciar pel "no" en el referèndum d'Escòcia, diu en el seu editorial que "l'última cosa que necessita Espanya és una crisi constitucional que qüestioni el seu futur com a estat unitari" perquè "les conseqüències econòmiques serien devastadores (...)".

Fins ara, el FT tenia el procés com un "afer intern" espanyol i havia criticat la immobilitat del Govern de Rajoy. En l'editorial d'avui també. Inclús accepta que el Parlament tindria legitimitat per plantejar la secessió, per sobre de la Constitució, si els seus partidaris obtenen una majoria de vots. Però avisa que els resultats electorals "estan molt per sota del que seria necessari per justificar moralment la ruptura –encara que la Constitució no inclogués disposició legal per a la separació".

Afegeix després que aquesta crisi no es resol als tribunals, "sinó que requereix una solució política". I proposa: "el país necessita que [la Constitució] sigui un document viu, que serveixi a un estat dinàmic i evolucionat, i reformar-se seguint línies federals més clares".

El FT conclou que "Madrid no ha de reaccionar de forma exagerada al desafiament de Barcelona. Però ara és Catalunya, abans de res, que ha de fer un pas enrere".

Actitud despòtica

Bloomberg fa la mateixa anàlisi del moment. Recomana Rajoy que no es deixi "provocar per l'esquer" de la resolució i que, en canvi, s'expliqui directament als catalans, "especialment a aquells que no volen la separació, però estan indignats per l'actitud despòtica del seu Govern".

Les eleccions del 20D poden inclinar el PP a centrar la campanya contra els secessionistes i a prendre "mesures draconianes", com "la suspensió de l'autonomia, tancar l'aixeta del finançament o demanar als tribunals que castiguin líders polítics individuals, incloent-hi [Artur] Mas". Tot plegat, afegeix, "requeriria l'ús de la força i radicalitzaria més el debat".

D'altra banda, "el Govern de Catalunya ha de deixar resolució [de ruptura] sense efectes".

Referèndum real

La raó de demanar moderació als uns i paciència als altres és la salut de l'economia i els negocis: "Catalunya és l'economia més gran d'Espanya, i la inestabilitat causada per qualsevol mesura unilateral cap a la independència seria terrible per a la inversió".

Bloomberg demana a l'independentisme i a l'Estat que esperin el nou Govern espanyol que sorgeixi del 20D "per començar de nou". El proper president del Govern "podria ser tan savi com per reiniciar les negociacions sobre l'autonomia de Catalunya. Millor encara, (...) per oferir als catalans un referèndum real, de manera que els arguments a favor i en contra de la independència puguin ser adequadament ventilats. És una oportunitat que val la pena esperar", conclou.