Els tres diputats de JxSí que ocupen la vicepresidència del Parlament, Lluís Coromines, i dues secretaries de la Mesa, Anna Simó i Ramona Barrufet, expressen en els informes que han hagut d'elevar al Tribunal Constitucional el "dubte raonable" sobre la imparcialitat del TC, arran de les seves resolucions referents al Parlament. 

"Com hem comprovat recentment, des de totes les estructures de l'Estat s'intenta combatre un moviment pacífic i democràtic d'una bona part del poble de Catalunya per mitjans que sovint ultrapassen la línia de la legalitat i no des del debat ideològic i polític o des de les unes", denuncien. Pel que fa a l'actuació del TC, retreuen l'ús de la darrera reforma de la llei orgànica que l'habilita per adoptar mesures que obliguin al compliment de les seves resolucions, tot i que aquesta reforma està recorreguda.

Els tres membres de la Mesa van presentar ahir els seus informes personals –idèntics– després que el TC els va notificar un per un la resolució del Tribunal arran l'aprovació al ple de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, i les conseqüències del seu incompliment.

El text recorda que els diputats estan emparats per la "inviolabilitat parlamentària" i adverteixen que estaria "fora de lloc" un procediment penal contra la presidenta, Carme Forcadell.

En l'informe, argumenten que el requeriment que han rebut "genera una greu inseguretat jurídica per la seva indeterminació i inconcreció". Recordat a l'alt tribunal que la reforma de la llei orgànica que li permet adoptar mesures per obligar al compliment de les seves resolucions està recorreguda i per tant fa que qualsevol empara a aquest article pugui ser anul·lada posteriorment.

Segons els diputats, la interlocutòria del TC conté "greus contradiccions jurídiques, generalitzacions i incerteses que n'impossibiliten el compliment", ja que comportarien "suspendre in aeternum el debat ideològic al Parlament".

"Una comissió d'estudi no pot tenir límits quant a l'objecte del debat. És inherent al parlamentarisme, a la llibertat d'expressió i al dret de representació política", argumenten.