"El jutjat declara que el Pazo de Meirás és de l'Estat i ordena a la família Franco la seva devolució. La jutgessa indica que la Junta Pro Pazo va regalar l'immoble al cap de l'Estat, no a Franco a títol personal", ha indicat en un tuit l'Oficina de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

Amb aquesta declaració, la família del colpista i dictador Francisco Franco, que actualment gaudeix de l'immoble, es veurà obligada a tornar la finca.

 

El jutjat de primera instància número 1 de la Corunya ha estimat íntegrament la demanda interposada per l'Estat i el declara propietari del Pazo de Meirás, per la qual cosa condemna la família Franco a la devolució de l'immoble sense ser indemnitzada per les despeses en què afirma haver incorregut per al manteniment de la propietat. En el procediment, la Xunta de Galícia, el concello de Sada, el de de la Corunya i la Diputació Provincial van defensar també la postura de l'Advocacia de l'Estat, mentre que com a demandats consten sis familiars de Francisco Franco i una societat limitada.

Segons la sentència, la magistrada Marta Canales afirma que els documents demostren que la Junta Pro Pazo va regalar l'immoble al cap de l'Estat, no a Francisco Franco a títol personal i per això conclou que la compravenda de 24 de maig de 1941, amb la qual el dictador va aconseguir inscriure la finca al seu nom al Registre de la Propietat, va ser una simulació, "la qual cosa en determina la nul·litat". La jutgessa rebutja l'existència de retard en la presentació de la demanda i subratlla que la possibilitat de presentar-la "neix d'un important estudi històric i d'un consens social aconseguit després de molts anys".

Un 'pazo' senyorial manat construir per Emilia Pardo Bazán

El Pazo de Meirás és una casa senyorial situada en el terme municipal de Sada (la Corunya), que va manar construir l'escriptora Emilia Pardo Bazán el 1893, i que va residir allà diversos mesos a l'any. El 2008 va ser declarat Bé d'Interès Cultural.

Des del 1941 Franco i els seus successors van utilitzar el pazo com a propi, i el van convertir en residència estival del dictador fins a la seva mort, i posteriorment en van gaudir part dels hereus de la seva filla Carmen. L'intent de posar-lo a la venda el 2018 va provocar la controvèrsia sobre la propietat.

Iglesias celebra que s'acabi amb el "robatori a mà armada"

El vicepresident del govern espanyol i líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha celebrat que la justícia acabi amb el "robatori a mà armada" de Franco amb el Pazo de Meirás. "Em sembla que és una decisió que restitueix la dignitat del nostre país, era una vergonya el que al meu entendre va ser un robatori a mà armada", ha indicat en declaracions a La Sexta.

Segons Iglesias, que el dictador l'inscrivís al seu nom és una "presa de pèl", perquè la propietat és dels espanyols i dels gallecs en particular. Al seu parer, la sentència és una bona notícia, però ha augurat que a Vox i al PP no els agradarà. Iglesias ha afegit que les sentències s'acaten, tot i que es pot opinar sobre elles, i aquesta en particular li agrada "molt".