Els exmembres del PSC enquadrats a Moviment d'Esquerres (MES) invocaran en la seva campanya pel 'sí' al referèndum el discurs que va articular Pasqual Maragall en defensa del nou Estatut i la nova relació de Catalunya amb Espanya durant la investidura a la presidència de la Generalitat. Era el 15 de desembre del 2003 i Maragall advertia des de la tribuna del Parlament que si aquell procés que estava a punt de posar-se en marxa era impugnat, obstaculitzat o bloquejat, la ciutadania hauria de pronunciar-se.

Han passat just 13 anys i mig des d'aquella intervenció de Maragall al Parlament. El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat va advertir que amb el nou Estatut, Catalunya havia d’aconseguir una “consideració constitucional de la Generalitat com a Estat”. “Aquest país ara ja comença a ser diferent. Com en el viatge simbòlic d’Ulisses, hem anat més lluny i ara hem desembarcat en una nova illa”, va descriure en una metàfora que, curiosament, s’ha acabat convertint també en el símbol del procés.

“En cas de dilació indeguda a la tramitació, en cas de no-presa en consideració, en cas d’impugnació o inadequació substantiva del resultat final a la proposta aprovada a Catalunya, que representi una obstaculització o bloqueig del procés, la ciutadania catalana serà cridada a pronunciar-se, mitjançant un procediment de consulta general, el procediment de consulta general que s’estimi més adient”, va advertir en descriure les passes que hauria de seguir el nou Estatut.

Amb el temps, les previsions més fosques que Maragall havia apuntat es van acabar confirmant. L’Estatut que, amb penes i treballs, va aprovar el Parlament, va patir una severa retallada al Congrés abans de ser aprovat en referèndum pels ciutadans el 2006. Però el pitjor encara no havia arribat. Quatre anys després de ser ratificat pels catalans, el Tribunal Constitucional li aplicaria la darrera i contundent retallada. Aquest episodi es va convertir en el tret de sortida de les protestes sobiranistes al carrer i l’inici del procés independentista.

Suport socialista

Els responsables de MES, avui dins les files de JxSí, volen recuperar ara aquelles paraules de Maragall per demanar el suport dels socialistes que van votar 'sí' a l'Estatut i advertir-los que el text actual, retallat pel TC, ja no els representa. A parer d’aquests exmembres del PSC, després de passar per les mans del Constitucional, l’Estatut s’hauria d’haver tornat a votar, tal com va advertir l’aleshores candidat a la presidència.

Els dirigents de MES es proposen recuperar la idea original de Maragall per a la seva campanya pel 'sí' al referèndum independentista. “Amb Maragall va començar tot... L’Estatut havia de ser un alliberament clar de Catalunya”, recorda la dirigent de MES Magda Casamitjana.

Per a aquests antics membres del PSC, la relectura de les paraules de Maragall davant l’hemicicle aquell 15 de desembre de 2003 aporta una peculiar revisió de la història dels darrers anys. Després d'una hora i mitja de discurs, Maragall va cloure la intervenció recordant el viatge a Ítaca de Kavafis que Lluís Llach va musicar. “Més lluny, sempre molt més lluny, el país d’aquí a quatre anys serà un altre i, aleshores, haurem arribat a una nova illa, i així anirà fent camí, per tant, Catalunya, com Ulisses cap a Ítaca”, va pronosticar en un diagnòstic de la situació que no trigaria gaire a revelar-se molt més complex del que l’aleshores candidat a la presidència s'havia imaginat.