El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha posat en evidència en assegurar que els catalans perdrien la nacionalitat espanyola i europea en cas d’independència. La mateixa Constitució espanyola i les lleis europees diuen tot el contrari, com li ha recordat Carlos Alsina, el presentador d’Onda Cero que l’ha entrevistat aquest dimarts. Mira el vídeo del moment i llegeix-ne la transcripció:

-Rajoy: (…) defensar que els ciutadans de Catalunya no se’ls pot privar d’una de les seves condicions. Un català, avui és català, espanyol i europeu. El que alguns pretenen demanar-li a la gent és que renunciï a la seva condició d’espanyol i europeu. És un disbarat! I els seus drets com a espanyols i europeus, per què han de perdre’ls? Si és que això va contra dels signes dels temps. Això és el que intentem defensar nosaltres.

-Alsina: Però la nacionalitat espanyola no la perdrien. Ja que estem parlant d’aquest escenari, que és la independència de Catalunya, la nacionalitat espanyola no la perdrien, els ciutadans de Catalunya.

-Rajoy: Ah, no ho sé. És a dir, per què no la perdrien? I l’europea tampoc?

-Alsina: Perquè la llei diu que el ciutadà nascut a Espanya no perd la nacionalitat encara que resideixi en un país estranger si manifesta la seva voluntat de conservar-la.

-Rajoy: Doncs… emmm… I l’europea?

-Alsina: L’europea la tenen perquè tenen nacionalitat espanyola.

-Rajoy: Emmm… Em sembla que estem en una disquisició que no condueix enlloc.