La coincidència de les eleccions europees i les municipals, totes dues el 26 de maig, ha obligat als partits a dissenyar estratègies electorals conjuntes. Els comuns, per exemple, faran campanya conjunta i, bàsicament, la de les europees estarà supeditada a la de Barcelona, on Ada Colau es juga revalidar l'alcaldia aconseguida el 2015 i on hi centraran bàsicament tots els esforços.

A tres dies perquè comenci la campanya, el candidat al Parlament Europeu dels comuns a la llista estatal de Podemos, Ernest Urtasun, ha explicat que farà actes conjunts a la capital catalana amb l'alcaldessa Ada Colau i que durant els quinze dies d'actes comptaran amb la presència del líder de la formació morada a l'Estat, Pablo Iglesias, i de líders europeus com Ska Keller. 

Urtasun, que ha presentat aquest dilluns el lema de campanya 'Recuperem Europa, guanyem el futur' a la seu de la formació a Barcelona, també ha explicat les línies bàsiques del seu programa, entre les que hi ha intentar que "Europa escolti a Catalunya" i que sigui "activa en la solució i recerca del diàleg". En aquest sentit, ha defensat que "seguirem lluitant perquè hi hagi veus contundents" a Europa pel "diàleg" i com a facilitador de "ponts". 

Pel que fa a la situació de la candidatura de JxCat, amb Carles Puigdemont al capdavant, que va ser invalidada per la JEC i que està pendent de decisió judicial, Urtusan ha defensat el seu dret a presentar-se. Tot i que el candidat al Parlament Europeu considera que Puigdemont va ser un "mal president", considera una "vergonya" que se l'intenti vetar i creu que "tot demòcrata ha de defensar els drets dels seus adversaris".