Després que ahir el Rei proposés el líder del PSOE candidat a la investidura, els diferents actors polítics han començat a fer càlculs sobre com entrar al govern estatal, amb quins grups aliar-se o com muntar-s'ho per quedar bé amb tothom. Tots els partits han explicat els seus posicionaments en declaracions a diversos mitjans aquest matí.

PP, Rajoy sí o sí

"Mariano Rajoy manté la seva candidatura", ha anunciat clar i català la vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy, que ha afegit que "malgrat no tenim el suport necessari, mantenim l'oferta de diàleg".

Això sí, Levy ha exposat que "ni ens abstindrem, ni votarem a favor de qualsevol altre candidat que no sigui el més votat a les eleccions" i s'ha lamentat que "no sé si Pedro Sánchez ha estat honest acceptant la investidura que li proposa el Rei".

PSOE, eix nuclear

"Entre les posicions de Ciutadans i Podemos se situa l'eix nuclear del PSOE que necessita el país". Així ha defensat la diputada socialista María González Veracruz la investidura de Pedro Sánchez, i ha aprofitat per fer una crida per tornar a parlar amb Catalunya i "establir ponts" perquè els catalans "se sentin a gust".

C's, l'acord impossible

"L'acord de govern amb C's i Podemos és impossible perquè les nostres posicions fonamentals son antagòniques", ha assegurat el diputat de C's al Congrés, José Manuel Villegas. Per tant, el partit votarà 'no' a un govern de Sánchez si hi ha Iglesias. El seu objectiu és buscar un acord PP, PSOE i C's, encara que "serà difícil" i no descarten l'opció d'unes noves eleccions.

En Comú, la proposta alternativa

En Comú Podem manté la seva proposta alternativa a la gran coalició perquè, com ha posat de manifest el seu portaveu, Xavier Domènech, "tots ens hi juguem molt".

Domènech ha reclamat al PSOE que "entengui" que el problema de Catalunya no és de "convivència", sinó de "poder decidir el full de ruta", i ha carregat contra Ciutadans perquè s'està veient que és "el seu aliat principal" i els socialistes "han de decidir amb qui vol construir aliances".

ERC, fidelitat al Parlament

Els principis dels republicans són clars: fidelitat al Parlament i a les ordres del govern de Catalunya. El número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ho deixat molt clar aquest matí. "El 'peix al cove' es va enterrar amb la creació de l'actual Govern català i la resolució del 9N", ha dit.

Tardà ha estat dur amb Sánchez a qui ha acusat de menypreuar Catalunya i ha titllat de "infantilisme polític" i de "ridícul" la reunió que vol fer amb ERC per dir-los que no vol el seu suport.

DiL, un 'no' expectant

Una posició de 'no', ni tan sols d'abstenció i és molt difícil que canviï. Aquest és el posicionament de Democràcia i Llibertat, segons les paraules de Francesc Homs. D'altra banda, el partit està "expectant" per veure si es proposa un referèndum, encara que lamenten que ahir Sánchez no en parlés.

Homs ha retret al candidat socialista que digués 'no' a vetos i frontisme i, en canvi, el seu to amb les forces nacionalistes fos justament aquest. "Si vol ser president haurà de matisar aquest enfocament", ha conclòs.

PNB, sense línies vermelles

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha assegurat aquest matí que el PNB "s'asseurà a negociar amb tots" en el nou període de negociacions de cara a la formació d'un nou executiu a Espanya. Ha subratllat que la formació basca "no té línies vermelles" per arribar a nous acords amb les quatre principals forces polítiques del Congrés.