La població rossellonesa d'Elna ha commemorat aquest diumenge l'episodi tràgic de la massacre que el rei Felip III de França va cometre contra els seus ciutadans refugiats a la catedral i el saqueig de la vila el 25 de maig del 1285, després d'un setge de tres dies.

Cada 19 de maig, Dia de la memòria, s'homenatgen els centenars de persones que van morir a Elna el 1285 en mans de les tropes franceses. El rei Felip III, fill de Lluís IX, aliat de Jaume II de Mallorca i conegut com L'atrevit,  va voler castigar la població civil d'Elna per la seva fidelitat a Pere III d’Aragó, Comte de Barcelona, i va tancar centenars de persones a la catedral per sis dies més tard incendiar-la amb tots a dins. Després la massacre, la ciutat va ser saquejada i arrasada.

Des de fa uns anys, desenes de catalans de l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana participen al Dia de la Memòria. La commemoració ha començat amb l'única missa en català que es fa en tot l'any a la Catalunya del Nord i ha inclòs un acte civil dins el recinte de la catedral i parlaments al claustre, amb una ofrena floral.

Als jardins hi ha la placa commemorativa amb una cita d'un fragment de la Crònica de Bernat Desclot en què es relata cruament la massacre dels catalans d'Elna. La commemoració s'ha acabat amb un dinar de germanor.