L’exdegana de la Facultat d’Economia de la UB i històrica activista independentista, Elisenda Paluzie, ha defensat a Twitter proposar la investidura de Carles Puigdemont com a president, a més de recuperar la figura del conseller primer, que “hauria de correspondre a ERC”.

Paluzie creu que així s’obeiria “la voluntat de la majoria popular”, a més d’assegurar que Puigdemont té “dues legitimitats” per ser investit: d’una banda era el president previ “al cop d’estat del 155”, i de l’altra JuntsXCat va ser la primera candidatura independentista el 21-D.

També sobre Puigdemont, la professora d’Economia de la UB té clar que “se l’ha d’investir sense la seva presència física” per evitar-ne la detenció, i assegura que la seva investidura seria una “derrota” i un “cop” a la imatge del govern espanyol.

Com a hipotètic president des de Brussel·les, Paluzie creu que Puigdemont no podria fer “totes les feines”, així que proposa incloure la figura del conseller primer, que vindria a ser un “primer ministre” per coordinar el govern des de Barcelona. L’exdegana considera que a causa de l’“empat tècnic” electoral —JuntsXCat va treure 34 escons, mentre que ERC 32— la figura hauria de correspondre als republicans.

Pel que fa a la resta del Govern, Paluzie també defensa reafirmar Oriol Junqueras com a vicepresident, i que els diputats electes Joaquim Forn i Jordi Sànchez ocupin els seus càrrecs “sempre que es compti amb el vot a favor de la CUP per a la Mesa i per a la investidura”.

En l’opinió de Paluzie, les majories parlamentària i de la Mesa de la Cambra són “essencials”. En el cas de la Mesa, considera un “error” incloure-hi encausats per l’1-O o per la declaració del 27-O, ja que "no es poden tenir en òrgans políticament sensibles parlamentaris condicionats per les seves estratègies de defensa”.

Per a la presidència del Parlament, l’economista dona els noms de “polítics amb experiència” com Ernest Maragall o Antoni Castellà, o bé “juristes competents” com Eusebi Campdepadrós o Josep Costa.