La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha advertit avui que els partits independentistes hauran de donar "explicacions" a la ciutadania si no acorden la restitució del "Govern legítim" encapçalat per Carles Puigdemont, ja que va ser la seva promesa electoral.


Així ho ha afirmat Paluzie minuts abans de participar en una manifestació a Barcelona convocada amb motiu del Primer de Maig per la plataforma Alcem-nos, formada per l'ANC, la Intersindical-CSC i el col·lectiu Universitats per la República, entre d'altres col·lectius, per reivindicar "la república dels drets socials" i per rebutjar la intervenció de la Generalitat en aplicació de l'article 155.
Quan li han preguntat què s'ha de fer davant les discrepàncies entre JxCat, ERC i la CUP sobre la investidura de Puigdemont, que es troba en llibertat provisional a Berlín, pendent d'una ordre d'extradició per rebel·lió i malversació, Paluzie ha estat contundent: "Ells ens diran què s'ha de fer".

 

La líder de l'ANC ha recordat que els partits independentistes van concórrer a les eleccions del 21-D "dient que es presentaven per restituir el 'Govern legítim'", després de la destitució de l'executiu liderat per Puigdemont per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució arran de la declaració unilateral d'independència.
"A ells els correspon donar-nos una explicació a la ciutadania i a la base independentista, que els va anar a votar d'acord amb aquestes promeses electorals", ha apuntat, en relació amb el compromís dels partits independentistes de restituir l'executiu de Carles Puigdemont.

Paluzie ha evitat concretar si prefereix que es vagi a noves eleccions si no és possible investir Puigdemont, abans d'optar per un altre candidat a la presidència de la Generalitat.

"Depèn de com vagis a les eleccions. Si és des de la unitat de dir que no et permeten exercir la sobirania del Parlament perquè t'ho impedeix l'estat espanyol i que per tant estàs disposat a anar a eleccions tantes vegades com calgui fins que es respecti el resultat, això és una cosa. Si és per desunió i perquè (els partits independentistes) es barallen entre ells, serà diferent", ha avisat.