El portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha posat en valor la seva transversalitat en la visita que ha realitzat al Parlament del País Basc, juntament amb la coordinadora Carme Porta. D'aquesta manera, Elena ha posat en valor que és "una transversalitat que abasta molt més de les persones que defensen l'independentisme" i ha destacat que compta amb el suport d'"institucions i partits, però també sindicats com CCOO i UGT, i moltes entitats "de tota mena". 

La jornada ha començat amb la recepció de la presidenta del Parlament basc, Bakartxo Tejeria, i de la totalitat de la Mesa, formada per Eva Blanco (EH Bildu), Txarli Prieto (PSE-EE), Iñigo Iturrate (EAJ-PNV) i Cristina Macazaga (Elkarrekin-Podemos).

Després, Elena i Porta s'han reunit amb representants dels grups parlamentaris del PNB (Joseba Egibar), EH Bildu (Maddalen Iriarte i Unai Urruzuno) i Elkarrekin (Lander Martinez i Eukene Varas) i els han explicat el funcionament del Pacte Nacional pel Referèndum i la necessitat de resoldre la situació actual votant.

A la sortida, Elena ha assegurat que "el Pacte Nacional pel Referèndum el que expressa és la convicció que el conflicte polític que es viu a Catalunya es resol deliberant, es resol amb negociacions polítiques, i al final per la decisió sobirana dels ciutadans, a través d'un referèndum".

Les trobades també han servit per negar tòpics com la impossibilitat de convocar el referèndum i explicar que es podria convocar si hi hagués voluntat política per part de l'Estat espanyol: "Quan Rajoy diu que ni pot ni vol convocar el referèndum, menteix. No vol, es cert. Però pot. Com han expressat molts constitucionalistes, el referèndum seria possible", segons Elena.

Per la seva banda, Porta ha explicat que "el govern espanyol, l'únic que ha fet ha estat posar el dit per amenaçar. I l'únic que ha aconseguit és que la ciutadania, que potser no era ni sobiranista, s'hagi indignat". Porta també ha definit el paper de l'executiva del Pacte com el de "simples coordinadors de la voluntat del 80℅ de la ciutadania de Catalunya: portar a terme el referèndum".

El viatge a Euskadi va començar ahir a Bilbao on es va presentar el Pacte Nacional pel Referèndum, en un acte a la Universitat del País Basc, organitzat per Gure Esku Dago. També ahir, els coordinadors del PNR es van trobar amb l'exlehendakari Juan José Ibarretxe i amb Arnaldo Otegi.