Els Mossos investigaran el cas d'espionatge CatalanGate a mesura que rebin les denúncies de les víctimes. Així ho ha confirmat aquest dimecres el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en declaracions a la premsa des de Salt. "Quan arriba una denúncia, sempre s'investiga", ha assegurat. A partir d'aquí, ha afegit, tot quedarà en mans del jutge, que haurà de decidir si les denúncies dels afectats s'agruparan en una sola causa conjunta o no. En aquest sentit, el conseller ha anticipat que les víctimes denunciaran "perquè han vist violada la seva intimitat d'una manera que no és acceptable", i ha considerat que es tracta "d'un fet gravíssim, de la persecució a persones i la vulneració de tots els seus drets".

"Vulneració extraordinària de drets"

"Quan arriba una denúncia és investigada i, una vegada que avança, passa a coneixement del jutjat, que pren les decisions que estima oportunes, ja sigui d'acumulació de la causa amb altres obertes i de la instrucció que consideri", ha manifestat Elena durant una visita a la comissaria de Salt, que comparteixen Mossos d'Esquadra i Policia Local. El conseller ha recordat que, després de tenir coneixement d'un fet delictiu, el primer d'aquests cossos de seguretat determina quina de les seves unitats s'encarrega d'aclarir el succeït. Elena assegura que l'espionatge dels 65 polítics -entre els quals els entorns dels presidents Aragonès, Torra, Mas i Puigdemont- i agents socials independentistes a través del programari Pegasus és "un fet gravíssim". "Parlem de persecució a persones i de vulneració de tots els seus drets, perquè amb aquest sistema d'espionatge no només es té accés a totes les aplicacions i continguts dels dispositius, sinó que també es poden escoltar totes les converses, fins i tot les no telefòniques", ha dit Joan Ignasi Elena. "Per tant, es tracta d'una vulneració extraordinària de drets", ha reiterat el conseller d'Interior.

 

Responsabilitats

Sobre qui hi ha al darrere de la vigilància, Elena es mostra convençut que l'estat espanyol va ser qui va orquestrar l'espionatge massiu. "Es tracta d'una operativa que només poden comprar els estats, i si un agafa i mira qui són les 65 persones espiades, l'àmbit de qui ho ha fet es redueix molt", ha afirmat el conseller. Per això, Elena exigeix "responsabilitats" al govern de l'Estat, i demana que "aclareixi els fets de manera independent i amb garanties". Un procés que, subratlla, també ha de fer-se en el marc del Parlament de Catalunya i a través d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats.