La posició d'Esquerra amb el CatalanGate és passar la pilota al PSOE i que siguin ells els primers que moguin fitxa en el cas, sota la premissa de la seva responsabilitat que tenen com actor principal de la pel·lícula. Per això, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha confirmat el que ja es desprenia de les declaracions anteriors d'Oriol Junqueras i el president Pere Aragonès: "Nosaltres no ens aixecarem mai d'una taula de diàleg, ara en aquests moments és evident que hi ha un problema gravíssim. Qui ha tirat una bomba enmig de la taula és el govern espanyol, que donin resposta ells. A nosaltres no ens han d'obligar a dir que es trenca quelcom que ho estan produint els altres", en declaracions al programa Cafè d'Idees de RTVE.

 

"Jo reivindico sempre la taula"

De fet, davant la insistència de la periodista Gemma Nierga per reduir la resposta a un sí o no sobre si la taula està trencada, Elena ha evitat concretar-ho i ha tirat del valor d'aquesta: "Jo reivindico sempre la taula perquè es el reconeixement de quelcom que sempre deien que no existia. És un èxit del sobiranisme haver aconseguit aquesta taula. Que els progressos són lents? En som conscients. Però els hem fet moure molt al llarg del temps i passaran moltes coses més".

Davant la discrepància de posicions dins l'independentisme, el conseller fuig de la reivindicació del president Carles Puigdemont que recorda que no tot pot seguir igual que ara: "El que diguin altres partits és igual. El que importa és el que han dit president i vicepresident del Govern. Les diverses opcions polítiques han de trobar consens i ho ha fet en el concepte d'amnistia i autodeterminació a Espanya i amb un govern de coalició. En la taula de diàleg, qui hi van són els membres del Govern i la posició que es dona és compartida. La taula és del Govern i un compromís del Govern".

"La confiança està deterioradíssima"

Malgrat tot, Elena eleva un grau més el problema. Si tirem d'hemeroteca, el PSOE ja va votar en contra de la investigació pel cas Pegasus a l'actual conseller d'Empresa, Roger Torrent. La diferència amb aquella negativa amb la que ara puguin tornar a donar des de la Moncloa és diferent: "La situació d'ara és del tot insostenible. La confiança no és que fos molt alta però ara està deterioradíssima i som conscients de la força que tenim. Aquesta situació difícilment es pot tornar a produir. El govern del PSOE té un problema que ha de donar resposta i assumir-ho amb responsabilitats polítiques i jurídiques. La resposta és del govern espanyol perquè és un organisme que depèn del govern espanyol".

Elena va parlar-ne amb Marlaska

En el contacte directe amb la Moncloa, Elena ha confirmat que ja va parlar-ne amb el seu homòleg, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska: "Li vaig dir que teníem coneixement d'aquesta informació i que això condicionaria les relacions. Em va manifestar que la intel·ligència no depenia d'Interior que això també em preocupa. I respon al que va dir la ministra portaveu dient que d'intel·ligència no podia parlar. Això què significa, que intel·ligència la pot entrevistar a vostè o a mi? Això del CNI depèn del ministeri de Defensa, és el govern i és el govern espanyol qui ha de respondre". I sentencia: "Si ho sabia és gravíssim i si no també. La democràcia s'acredita per com es reacciona quan passen les coses. Ara estem a l'expectativa de que respongui, si no la confiança ha quedat absolutament trencada".

 

"A mi no em van punxar"

I ha pujat un esglaó en la crítica cap al PSC: "El PSC és l'ala dreta del PSOE en termes de seguretat", per criticar l'actitud dels socialistes catalans davant el cas. I recorda que "fins ara, aquestes pràctiques han estat detectades a la UE a Polònia i Hongria, dos països amb dificultats d'acreditació de paràmetres democràtics, els estàndards". Portant el tema al seu terreny personal, Elena conclou: "A mi no em van punxar, a veure missatges en reps de tots i per tant desconec si he estat escoltat, no m'estranyaria perquè tampoc soc innocent i he fet de portaveu dels presos polítics d'Esquerra. Però com que no ho sé, no em posaré de víctima".