A menys d'un mes de les eleccions al Parlament de Catalunya, els candidats comencen a desplegar les seves propostes en les diferents entrevistes que van concedint. Avui el candidat del PSC, Salvador Illa, ha passat per RAC1 per avançar algunes de les seves propostes i ha parlat de seguretat, un dels temes que seran claus en aquesta campanya electoral. El de la Roca del Vallès ha assegurat que el seu partit, si arriba al Palau de la Generalitat, desplegarà més agents en zones conflictives, crearà una unitat especial dels Mossos d'Esquadra per combatre les ocupacions il·legals —estratègia que ja ha posat en marxa l'alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon—, una comissaria general contra les violències masclistes i que faria, cada any, promocions de 570 agents dels Mossos d'Esquadra per ampliar la plantilla.

Aquesta última proposta ha fet saltar al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, d'Esquerra, que ha fet números i assegura que la promesa d'Illa és inferior als agents que ja està contractant actualment el Govern de Pere Aragonès i el departament d'Interior que ell comanda. El conseller de Vilanova i la Geltrú assegura que els darrers tres anys s'han incorporat 2.600 agents nous i que si Illa pot prometre desplegar més agents en llocs conflictius, és per aquest increment de plantilla. I Elena envia un dard a Ramon Espadaler, el "conseller alternatiu", que quan va ser titular d'Interior, recorda l'actual conseller, "no en va contractar ni un".

Elena retreu a Illa la promesa de més agents dels Mossos

Joan Ignasi Elena assegura que la promesa d'Illa d'incorporar nous agents dels Mossos d'Esquadra si és president és inferior a la que el govern d'Esquerra ha fet els darrers anys. "Són 280 menys que els que ja està contractant aquest Govern", li ha etzibat en una piulada a Twitter, l'ara X. Segons les dades que ha anat publicant Interior els darrers anys, la tardor de 2021 693 agents es van sumar a la plantilla de la policia catalana. L'agost de 2022 van ser 424 agents i l'agost de 2023 gairebé 800 més. Alhora, cal tenir en compte que ara mateix a l'Escola de Policia, a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) uns 800 agents més estan fent el curs bàsic i està previst que els que aprovin l'agost de 2024 també se sumin als Mossos d'Esquadra.

Les tensions del PSC, i concretament l'exconseller Espadaler, amb Elena per la gestió d'Interior s'han anat reproduint durant tota la legislatura amb enfrontaments a la comissió i també al ple del Parlament i sembla que durarà també durant la campanya de les eleccions del propvinent 12 de maig. El conseller Elena forma part de les llistes d'Esquerra per Barcelona, en el número 5, en lloc de sortida. 

Sobre pactes després del 12-M

A l'entrevista a RAC1 el candidat socialista ha obert la porta a parlar amb tots els partits del Parlament que surti de les eleccions del maig i només ha posat dues línies vermelles, els partits que, segons ell, generen odi, i ha parlat de Vox d'Ignacio Garriga i de Sílvia Orriols, cap de llista d'Aliança Catalana. Alejandro Fernández, del Partit Popular, ha assegurat que podria donar suport al PSC si trenca els seus acords amb els independentistes, també a Madrid. Salvador Illa ha assegurat que encara no toca parlar de pactes, però ha avisat que no pactaria amb Vox —i creu que Vox no li donarà suport a ell.