El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha sigut clar sobre quin és el límit d'Interior i el Govern pel que fa a la retirada de les acusacions particulars contra manifestants independentistes que li reclama la CUP.

"Sempre defensarem els Mossos quan pateixin algun tipus de lesió, aquest és el nostre criteri". Aquesta ha estat la resposta que ha donat al diputat de la CUP Xavier Pellicer, que li havia preguntat en la sessió de control al Govern d'aquest dimecres quines mesures havia pres per complir l'acord a què van arribar la seva formació i ERC.

"La repressió de l'Estat continua de manera generalitzada i molt sovint la Generalitat fa de corretja de transmissió. Cal la retirada de les acusacions", ha reivindicat també Pellicer.

"Volem seguir defensant els Mossos amb la mateixa claredat i contundència quan pateixin agressions, com s'ha fet sempre. I amb aquests mateixos criteris es defensen tots els treballadors públics", ha afirmat Elena.

Traspàs de la defensa penal

Ara bé, el conseller ha anunciat una mesura davant les preguntes del cupaire: la defensa penal que fins ara depenia del gabinet jurídic d'Interior passarà a dependre del gabinet jurídic central de la Generalitat.

"Aquesta retirada és un primer pas en l'acord de mínims que hem firmat", ha valorat Pellicer, "perquè el gabinet d'Interior ha estat corretja de transmissió de les pitjors pràctiques policials". 

El diputat anticapitalista, però, ha assegurat que cal seguir prenent mesures i ha insistit amb la retirada de les acusacions contra manifestants. També ha demanat desmuntar definitivament el cos d'advocats d'Interior, acabar amb els fitxers sobre l'aspecte dels manifestants, deixar de gravar en protestes i retirar els agents antiavalots dels desnonaments.

Més tard, el sindicat USPAC dels Mossos d'Esquadra ha criticat durament l'anunci i ha denunciat que aquest canvi respon només a un "peatge polític" i un "xantatge" que ha de pagar el Govern per rebre el suport de la CUP.

En un comunicat, el sindicat al·lega que el canvi busca que "cap mosso sigui defensat per advocats de la Generalitat, com ha estat reconegut pel diputat de la CUP Xavier Pellicer, que realment porta els regnes de la Conselleria d'Interior".

Un acord de mínims

Cal recordar que a l'acord a què van arribar la CUP i ERC ja s'establia que la retirada de les acusacions particulars contra manifestants no s'aplicaria en aquells casos "on hi hagin lesions a agents acreditades amb certificat mèdic".

Tanmateix, ahir la diputada Laia Estrada va dir que tot i haver subscrit l'acord, el seu contingut "no és la nostra posició", i va instar els republicans a anar més enllà si volen tirar endavant el procés. "La Generalitat no pot ser acusació particular en casos no només contra manifestants independentistes sinó tampoc contra el conjunt del moviment popular que lluita pels drets de la població. És una aberració", va rematar Estrada.

 

Imatge principal: el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena / Foto: ACN