Van passant els dies, les setmanes i els mesos, i van arribant als jutjats els casos de joves manifestants independentistes acusats per la Fiscalia, i també per la Generalitat. Parlem d'activistes com Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó, i d'altres més recents com Pol Serena, que va ser jutjat ahir a l'Audiència Provincial de Barcelona. I això no agrada gens a la CUP.

Així ho ha fet saber la diputada Laia Estrada en una roda de premsa celebrada aquest dimarts des del Parlament, on ha advertit al Govern d'ERC i Junts que "la Generalitat no pot ser acusació particular en casos no només contra manifestants independentistes sinó també contra el conjunt del moviment popular que lluita pels drets de la població". "És una aberració", ha rematat.

Anar més enllà

Preguntada pel fet que a l'acord a què van arribar els mateixos anticapitalistes amb ERC ja s'establia que la retirada de les acusacions particulars contra manifestants no s'aplicaria en aquells casos "on hi hagin lesions a agents acreditades amb certificat mèdic", Estrada ha sigut clara: han subscrit l'acord "però no és la nostra posició".

Així doncs, Estrada ha insistit que l'acord amb els republicans "és de mínims" i que cal anar més enllà perquè el procés independentista pugui avançar. "Si el que volem és anar a molt més, necessitem dir-li a la gent que la Generalitat no serà part de la repressió", ha reivindicat. I ha posat d'exemple la "contradicció" que suposava que el president Torra demanés als CDR que "apretessin" i alhora el Govern formés part de la repressió.

D'aquesta manera, la diputada cupaire ha estat transparent en expressar que l'objectiu de la formació és que la Generalitat acabi no presentant-se com a acusació contra cap manifestant. "Volem que l'únic paper de la Generalitat sigui el d'estar al costat de la gent repressaliada", ha assegurat.

Ordre públic i Tribunal de Comptes

Sobre la revisió del model d'ordre públic que cupaires i republicans també van pactar per tal d'investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat, Estrada ha detallat que l'objectiu és "acabar amb certes actituds que no poden tenir cabuda en un cos públic i acabar amb la impunitat".

Per últim, la cupaire ha aclarit que els nou diputats anticapitalistes faran costat al Govern amb les mesures que prenguin per tal d'avalar les fiances contra els 34 exalts càrrecs de l'administració catalana als qui el Tribunal de Comptes ha imposat una fiança de 5,4 milions d'euros per promoure el procés a l'exterior.

 

Imatge principal: la diputada de la CUP Laia Estrada / Foto: ACN