La visita del rei Felip VI a Barcelona, en plena campanya electoral pel 10-N i després de la sentència del procés, no passa desapercebuda. L’avinguda Diagonal de la capital, on es troba el Palau de Congressos, ja està blindada per la policia. I el PSOE ha volgut enviar un advertiment al president Quim Torra: ha de protegir el monarca i tots els catalans de la “violència radical” durant els pròxims dies. És la seva responsabilitat com a president de Catalunya, li ha recordat la presidenta del partit Cristina Narbona.

En un esmorzar informatiu aquest dilluns a Madrid, Narbona ha volgut “urgir al senyor Torra que d’una vegada per totes aconsegueixi evitar la violència radical en els pròxims dies, des d’avui mateix, que tenim el cap de l’Estat a Barcelona, en una setmana que culmina amb les eleccions generals”. En aquest sentit, la dirigent socialista ha subratllat que “és en primer lloc responsabilitat del president de la Generalitat garantir la seguretat de tots els catalans i de totes les persones que estaran aquests dies a Catalunya”.

La presidenta del PSOE ha acusat Torra d'"encoratjar els més violents" i de "tenir expressions res acceptables sobre el comportament" de la policia. Narbona no ha desaprofitat l’ocasió per “donar les gràcies de manera absolutament sincera” als diferents cossos policials, que “des de fa massa dies es juguen la vida per a garantir la seguretat de tothom a Catalunya”.

Delgado avisa

En la mateixa línia, la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha instat el Govern de Torra a “evitar qualsevol tipus de violència aquests dies”, amb especial atenció a la jornada de reflexió i el dia de les eleccions. En una atenció als mitjans de comunicació aquest dilluns, Delgado ha advertit que, si hi hagués alteracions, es tractaria d’un “delicte electoral i molt greu”.