El primer dia de campanya Pedro Sánchez ja ha fet una promesa: “No farem una gran coalició amb el PP”. Aquest divendres el president en funcions i candidat del PSOE ha volgut respondre a Pablo Iglesias, que ha advertit sobre aquesta possibilitat. Ho ha fet des de Vitòria, acompanyat de l’exlehendakari Patxi López, que sí que va fer una gran coalició amb el PP per desallotjar el PNB. Però el dirigent socialista ha exigit un compromís al líder de Podemos: que no bloquegi la conformació del govern espanyol de la mà de la dreta i l’extrema dreta. Ha assegurat que ell sempre compleix els seus compromisos.

“Li dic al senyor Iglesias i a tots els votants progressistes un compromís: no farem una gran coalició amb el PP”, ha promès Pedro Sánchez, que ha insistit que no pactaran un govern amb un partit “que ha pactat amb l’extrema dreta”, en referència a Vox. Ha reiterat que no hi hagi “cap temor” al respecte. Al mateix temps, ha fet una pregunta a Pablo Iglesias: “Continuarà bloquejant l’únic govern possible amb la dreta i l’extrema dreta?”.

En aquest sentit, el president en funcions ha recordat que el PSOE és “un partit que en 40 anys de democràcia no ha governat amb el PP”. En canvi, ha retret que Podemos és una formació que “en quatre anys de vida ha votat quatre cops en contra d’un govern del PSOE”, coincidint amb el PP, Ciutadans i Vox.

Reclama un “nou líder” a l’independentisme

A diferència de l’obertura de la campanya a Sevilla, a Vitòria sí que ha parlat de Catalunya, de forma breu. Ho ha fet per a demanar a l’independentisme “autocrítica” i que admeti que “ha enganyat la societat catalana”. En aquesta línia ha desitjat que “tant de bo surti un líder que digui als ciutadans que van creure en la independència que no és possible i que han de parlar amb l’altra part de Catalunya”.

En aquest context, el líder del PSOE ha ofert Miquel Iceta com a interlocutor. Ha defensat que “a la Catalunya no independentista” hi ha “un líder disposat a dialogar dins de la Constitució i l’Estatut, que és Miquel Iceta i el PSC”.

Sánchez també ha carregat contra el PP, per la campanya de desmobilització darrere la qual estaria involucrat. Els ha recordat, a més, que “a Euskadi no tenen ni un escó i a Catalunya un sol escó de més de 40”. De Ciutadans ha criticat que hagi “imposat un bloqueig” a l’”únic govern possible”.