De sessió de control ha tingut ben poca cosa. Aquest dimecres, Pedro Sánchez ha aprofitat l'altaveu del Congrés dels Diputats per a disparar contra tothom i advertir, encara que l'independentisme no hagi amenaçat, que no tindrà cap remordiment per tornar a aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya si cal. Només tenia dues preguntes, una de Pablo Casado i una altra de Gabriel Rufián, però tots han acabat rebent. La famosa batalla pel relat, ja en plena precampanya electoral pel 10-N, s'ha traslladat avui a la cambra baixa espanyola.

El primer a preguntar ha estat Pablo Casado, que li ha retret que “si no és capaç de gestionar la seva investidura”, com ho serà per “gestionar una nació com Espanya”. En aquest sentit, li ha recordat que només ha aconseguit un sol suport en gairebé cinc mesos: el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria. “Ha traït a tots i ha demostrat que no és de fiar”, li ha etzibat.

El president en funcions li ha tornat a retreure que no s’hagi abstingut, quan “els espanyols van votar de manera clara un govern progressista que no depengués de les forces independentistes”. Però no s’ha limitat a respondre al líder del PP, sinó que ha repartit contra la resta. “Hi ha hagut una força que ha guanyat les eleccions i que ha intentat formar govern, i tres forces que han bloquejat l’únic govern possible”, ha assegurat. Ha retret la “irresponsabilitat” d’Albert Rivera i el “dogmatisme” de Pablo Iglesias, i ha recordat que estem “en un moment crític per la sentència del procés, el refredament de l’economia i la gestió del Brexit”.

El segon i últim a preguntar al president espanyol ha estat el republicà Gabriel Rufián, que li ha demanat quin era realment el seu projecte per a Catalunya, pregunta que Sánchez s'ha limitat a dir que és "el mateix que per a Extremadura i la resta de territoris". El portaveu d'ERC a Madrid li ha avisat que, malgrat que no vulgui dependre de l'independentisme català, "tornarem i tornarem més forts". Rufián ha criticat que els socialistes "han demostrat que són a la negociació el mateix que Vox al feminisme".

En la resposta de Sánchez hi ha hagut més pals que pastanagues. Ha dedicat més temps a amenaçar amb la Constitució que a defensar el diàleg. El president en funcions ha volgut enviar un advertiment a l’independentisme: “No s’equivoquin: si la Generalitat fa qualsevol intent de violentar l’Estatut i la Constitució, el PSOE aplicarà qualsevol article per a defensar l’Estatut i la Constitució”. I ha tirat del manual de tòpics, quan s’ha mostrat sorprès perquè un partit d’esquerres “defensi la independència d’un territori ric perquè paga molt a Espanya”.

 

La sessió de control al president en funcions ha estat tan tensa que ha obligat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a intervenir perquè el ple pogués continuar sense les interrupcions constants de l'oposició, que ha protestat davant del que han considerat el primer míting de campanya de Pedro Sánchez. En acabar les seves dues preguntes, ha abandonat la cambra baixa. No s'ha quedat ni a les preguntes als seus ministres.