Finalment ha arribat el Dia D de les eleccions. Han passat set mesos des dels últims comicis generals i ja hi tornem a ser. Com que a aquestes alçades se suposa que ja hauria d’estar tot el peix venut, l’últim cartutx dels diaris és mirar de convèncer els indecisos, amb la idea explícita de que es mobilitzin i votin, i la implícita de que votin segons la línia editorial de cada mitjà.

La maniobra podrà sortir efecte, o no, però  també és veritat que cal ser imaginatiu per aconseguir que el dia de la marmota no sembli igual un dia i un altre. En absència de fotografies conjuntes dels candidats -un muntatge ahir a l'Ara va ser especialment polèmic-, un costum més fàcil de fer en altres tipus d’eleccions, els portadistes d’aquest diumenge semblen haver apostat per un exercici d’imaginació, més o menys reeixit, amb una voluntat bàsica, mobilitzar els votants.

abc.750

Comencem el repàs per l’ABC, que aposta per un dibuix signat per Nieto amb una electricista mirant-se un fanal-urna amb cables per empalmar, més enllà que els fanals s’han convertit en objecte de bromes malintencionades, la idea del dibuix és il·lustrar les dificultats que hi ha, i que hi haurà, per formar un govern estable a Espanya. El títol: Més desgovern o estabilitat: els espanyols trien, i el subtítol, adreçat a qui encara no sap què ha de fer avui: Dos milions d’indecisos tenen avui a la seva mà evitar el bloqueig polític que auguren les enquestes. La interpretació, clar, és lliure, però alguna cosa indica que al diari monàrquic tenen clar qui representa el desgovern i qui l’estabilitat.

larazon.750

Per la seva banda, La Razón porta en portada un mostrari de fotos carnet de votants amb el títol Indecisos decisius, tot recordant que es tracta de dos milions de ciutadans. Ara bé, el diari de Marhuenda reserva els baixos per la cosa catalana, assegurant que Ordinadors i mòbils situen Puigdemont com la ‘X’ dels CDR.

elmundo.750

Pel que fa a El Mundo, el títol de les eleccions és Les urnes mesuren avui l’afartament davant el desgovern, però crida més l’atenció el títol català: El separatisme agita el carrer en plena jornada de reflexió.

elpais.750

Finalment, El País assegura que Espanya vota per quarta vegada des de 2015 amb igual incertesa.

lavanguardia.750

elperiodico cat.750

ara.750

elpunt avui.750

Quant als diaris editats a Barcelona, aquests són els titulars principals: La Vanguardia, Eleccions per al desbloqueig; El Periódico, A desbloquejar; Ara, La sentència de les urnes i El Punt Avui, Reflexió festiva.