El pèssim càlcul del PSOE en convocar unes noves eleccions és el titular de la majoria de mitjans internacionals. No només perquè Pedro Sánchez queda amb pitjors opcions de pacte a causa de l’ensorrada de Ciutadans i l’ascens de Vox (amb qui no suma), sinó perquè encara queda més penjat dels partits independentistes per bastir una majoria parlamentària suficient per a la seva investidura.

El titular del diari liberal francès Le Monde, un entre cent, ho diu així: “Després d'unes altres eleccions a Espanya, no hi ha majoria a la vista”. Al subtítol s’hi llegeix: “Els socialistes de Pedro Sánchez queden per davant dels conservadors sense obtenir una majoria”. El seu competidor conservador, Le Figaro, encara la fa més curta: “Espanya torna a enfonsar-se en la incertesa”.

Fi de l'excepció espanyola

L’ascens de Vox posa fi també a un dels eslògans amb què se solia presentar Espanya als fòrums internacionals: La transició a la democràcia havia superat el franquisme tan netament que ni tenia un partit que representés o actualitzés els valors de la dictadura. S’anomenava “l’excepció espanyola”. The Guardian, el diari progressista britànic, ho remarca: “Des del retorn a la democràcia el 1975, Espanya s'havia considerat immune a l'avanç dels partits populistes, antiimmigrants i d'extrema dreta que han fet bons resultats en gran part d'Europa continental. Això s’ha acabat”.

El creixement de la ultradreta no roba els titulars a la desgràcia de Pedro Sánchez, però. Sí que ho fa amb els resultats de l’independentisme, que obtindria entre dos i tres diputats més respecte a les eleccions d’abril, cosa que es fa notar menys, com també la seva resistència.

“Sánchez hauria de dimitir”

La competència per destacar és dura, perquè el fracàs de Ciutadans és també tema de gran interès als mitjans internacionals. Raphael Minder, corresponsal de The New York Times destaca que, a Catalunya, Ciudadanos surt sisè, mentre que al desembre de 2017 va guanyar les eleccions catalanes. “Enmig del que sembla una debacle per al partit, aquest descens a Catalunya, on va néixer, és particularment dolorós”, afegeix.

Michael Reid, el corresponsal del setmanari liberal The Economist (que en un editorial havia demanat el vot per Ciudadanos fa dues eleccions), es lamenta al seu compte de Twitter de la “petulància infantil” d’Albert Rivera, “que ha liquidat la seva carrera política” per no pactar amb el PSOE abans de l’estiu. A Reid se’l veu entre indignat i desesperat: “Molts espanyols pensaran ara que aquesta convocatòria electoral ha estat una gran errada”, afegeix, a la vista també de l’ascens de Vox. El seu pronòstic: “Sánchez hauria de dimitir si els socialistes volen formar govern amb l'abstenció del PP”.

La resta de mitjans destaquen, si fa no fa, els mateixos temes, incloses les agències internacionals, que forneixen la immensa majoria dels noticiaris arreu del món.

L’agència britànica Reuters arrenca dient que “els socialistes tornen a guanyar les eleccions, però altra vegada s’han quedat lluny de la majoria absoluta en un Congrés encara més fragmentat on les forces de la dreta tenen més pes que al passat abril”. El seu pronòstic no es gaire falaguer: “En l'escenari més optimista per a l'esquerra, tot sumant els diversos partits nacionalistes i separatistes, aquest bloc [PSOE i Podemos] arribaria a una majoria de 176 escons, però aquesta aliança és molt difícil d'aconseguir després dels aldarulls a Catalunya, que han eclipsat la campanya electoral”.

L’americana Associated Press ho resumeix així: “Espanya es manté en el bloqueig polític malgrat la victòria dels socialistes, i la ultradreta duplica els seus escons”. En una anàlisi apart, afegeix que “s’eixampla la divisió política a Espanya entre l'esquerra i la dreta, agreujant encara més el bloqueig polític del país”. Conclou: “De la mateixa manera que no hi ha solució al bloqueig polític d'Espanya, sembla que tampoc no hi ha cap solució fàcil per al moviment independentista de Catalunya”.

Per Agence France Presse, “el resultat d'aquestes eleccions augura una inestabilitat política continuada”, diu. Cita també Antonio Barroso, un analista de Teneo, una consultora estratègica, que pronostica que no hi haurà govern fins després de Nadal. “Pedro Sánchez haurà de conformar-se amb un fràgil govern minoritari i estarà obligat a negociar suports cas per cas al Congrés”, diu l’agència.