Si hi ha un gran guanyador de les eleccions generals del 10-N, aquest és Santiago Abascal. El partit d'extrema Vox va més que duplicar els seus resultats, aconseguint ser la tercera força a l'Estat amb 52 diputats i més de tres milions i mig de vots. El seu líder, que ha assegurat haver rebut el vot prestat de 300.000 socialistes desencantats amb Pedro Sánchez, ha deixat clar aquest dilluns què venen a fer: “Serem un dic de contenció i l’esperança de milions d’espanyol enfront el separatisme i la legislació totalitària progre”. En haver obtingut més de 50 diputats tindran a l’abast els recursos al Tribunal Constitucional. Però no s'aturen aquí i ara volen anar a la conquesta de Catalunya. Tenen clar el seu "enemic": Carles Puigdemont.

I ha posat una proposta sobre la taula: bloquejar les euroordres fins que sigui entregat. Santiago Abascal ha defensat “mesures de pressió diplomàtiques” perquè els jutges estrangers col·laborin. En cas que no siguin extradits, ha afirmat que el govern espanyol haurà de “plantejar-se sortir de l’euroordre” i advertir aquests països que, si no són entregats, qualsevol persona que li reclami aquest no serà entregada.

A l’hora d’analitzar el seu auge fulgurant, Santiago Abascal ho ha atribuït al seu paper protagonista en la qüestió catalana. Ha subratllat que va ser Vox qui “va impulsar les primeres detencions de colpistes”, així com “el judici que va acabar amb condemnes als colpistes”. En aquest context, ha reivindicat que el partit ultra és “la principal alternativa política al separatisme”. Ha desitjat que “es pugui plasmar en les pròximes eleccions catalanes” amb una important representació al Parlament.

El líder ultradretà s’ha mostrat molt satisfet amb els resultats “absolutament extraordinaris”, que fins i tot l’han convertit en primera força a Múrcia i Ceuta, així com en un “cinturó verd al voltant de Madrid”. I s’ha tret una dada de la màniga, sobre la qual no ha aprofundit gaire més: “Aproximadament unes 300.000 persones que van votar al PSOE han apostat per Vox”. D'aquesta manera ha rebatut el ministre José Luis Ábalos, que ha defensat que han "aturat l'extrema dreta", o el director del CIS José Félix Tezanos, a qui ha titllat de "miserable" per comparar el blanqueig de Vox amb el de Hitler. Ha reivindicat que els seus votants “no estan fabricant explosius, ni tallant carreteres, ni atacant l’ordre constitucional i la separació de poders”.

Ús del Tribunal Constitucional

Com va fer durant la nit electoral, Abascal ha tornat a recordar que farà servir la seva força per portar davant del Tribunal Constitucional la “legislació totalitària progre”, gràcies al dret a recurs que li atorga tenir més de 50 diputats. Preguntat sobre quines lleis, no s’ha aventurat a dir-ne cap, perquè en algun cas ja no és possible recurs. En tot cas, ha garantit que seran un “dic de contenció contra les lleis que es puguin arribar a aprovar”.

“Dissolució immediata” a la Jonquera

El líder de Vox també s’ha referit a les manifestacions de Tsunami Democràtic a la Jonquera, que diu que segueix “amb gran preocupació”. Ha denunciat que els activistes independentistes “se senten impunes” i ha assegurat que “la principal urgència” de Pedro Sánchez ha de ser “la restauració completa de l’ordre constitucional a Catalunya”. Ha reclamat que les manifestacions “siguin immediatament dissoltes”, si cal amb l’activació de l’estat de setge.